Možete li pripremiti pire krompir unapred i podgrejati ga? Stručnjak otkriva trikove
Mnogi se pitaju da li je moguće napraviti pire krompir unapred i da li će, kada se podgreje, zadržati kremastu i pahuljastu teksturu. Džulija Holman, vlasnica prodavnice i ketering servisa Formaggio Kitchen, kaže da je to potpuno izvodljivo – ali uz nekoliko ključnih koraka. Pire možete pripremiti i do tri dana ranije, čuvati ga u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, a prilikom podgrevanja dodati malo mleka ili pavlake kako bi ostao savršeno kremast, piše simlyrecepies.com.
Koliko dana unapred možete napraviti pire krompir?
Holman tvrdi da, prateći njene savete za pripremu unapred, možete napraviti kremasti pire krompir i do tri dana ranije. Nakon što je spreman, preporučuje da se stavi u hermetički zatvorenu posudu, potpuno ohladi, i tek potom prebaci u frižider do velikog dana.
Ova informacija je za mene prava revolucija. Ručno pasiranje ogromnog lonca kuvanog krompira nije nimalo jednostavno, a sigurno ne želite da to radite u svečanoj odeći. Znati da ga možete pripremiti i do tri dana ranije, a da i dalje bude lagan i pahuljast kao da je svež, je ogroman plus.
Najbolji način za pripremu pirea unapred
Glavni trik Džulije Holman za pire koji se ponovo podgreva i ostaje glatki i svilenkasti jeste dodavanje dodatne količine tečnosti. U zavisnosti od recepta, to može biti mleko, pavlaka, puter, kiselo mleko ili bilo koja kombinacija mlečnih proizvoda koju volite.
Koliko tečnosti dodati? Trik je da pire dobije konzistenciju sladoleda tipa „soft serve“. „Treba da drži oblik, ali da se lako oblikuje“, objašnjava Holman. Pošto se pire prilikom podgrevanja često suši, dodatna tečnost pomaže da ostane kremast čak i kada je vruć i spreman za posluženje.
Holman naglašava i važnost ručnog pasiranja. Iako je primamljivo koristiti mikser i odmoriti ruke, lako možete preterati i dobiti gumenasti pire. Ručno pasiranje daje laganiji i pahuljastiji rezultat.
Kako podgrejati pire krompir
Za podgrevanje, rasporedite pire u ravnomernom sloju u plitkoj vatrostalnoj posudi kako bi se zagrejao što brže. Holman predlaže da ga pospete sa malo parmezana pre nego što ga stavite u rernu zagrejanu na 175°C .
Za 20–30 minuta biće spreman za serviranje uz sos. Dodatna tečnost održava kremastu teksturu, ali ako ste zabrinuti da bi se mogao osušiti, možete ga prekriti aluminijumskom folijom. Obavezno ga dobro promešajte pre serviranja.

Trenutno nema komentara! Budite prvi