Sarma, recept koji uvek uspeva
Sarma je jedno od najprepoznatljivijih jela srpske kuhinje, nezaobilazna tokom zime, praznika i porodičnih okupljanja. Prava sarma traži strpljenje, kvalitetan kiseli kupus i lagano krčkanje, ali zauzvrat daje bogat, dubok ukus koji je još bolji sutradan.
Sastojci (za 6–8 osoba)
1 veća glavica kiselog kupusa (oko 1,5–2 kg)
700 g mlevenog mesa (mešavina svinjskog i junećeg)
100 g pirinča
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje (po želji)
1 kašičica mlevene crvene paprike
So i biber, po ukusu
Suvi biljni začin (po želji)
200–300 g suvog mesa (rebra, slanina ili suva kolenica)
2 lovorova lista
1 kašika masti ili ulja
Priprema
Listovi kiselog kupusa pažljivo se odvoje, a zadebljani deo pri dnu blago se stanji nožem kako bi se lakše savijali. Ukoliko je kupus previše kiseo ili slan, listovi se mogu kratko isprati mlakom vodom.
Crni luk se sitno isecka i proprži na masti ili ulju dok ne postane staklast. Doda se sitno seckan beli luk i kratko proprži, zatim se umeša mlevena paprika i odmah skloni sa vatre.
U većoj činiji pomešaju se mleveno meso, opran pirinač, propržen luk, jaje (ako se koristi), so, biber i začini. Fil treba dobro sjediniti, ali ne previše gnječiti.
Na svaki list kupusa stavlja se kašika fila, zatim se krajevi preklapaju i sarma čvrsto urola. Na dno šerpe ređa se nekoliko listova kupusa i sitniji komadi, zatim deo suvog mesa. Sarme se slažu gusto, jednu do druge, u krug. Između redova dodaje se suvo meso i lovor.
Sarme se preliju vodom toliko da ogreznu, poklope tanjirom ili poklopcem i kuvaju na tihoj vatri oko 2,5 do 3 sata. Po potrebi se doliva malo vode.
Saveti za savršenu sarmu
Sarma je najukusnija kada se kuva sporo i dugo, na tihoj vatri.
Još bolji ukus dobija sutradan, nakon što odstoji.
Suvo meso je ključno za aromu – ne treba ga preskakati.
Ako se sarma zapeče u rerni poslednjih 30 minuta, dobija dodatnu dubinu ukusa.
Kako čuvati sarmu i koliko dugo može da stoji
Sarma se čuva u frižideru u dobro zatvorenoj posudi do 4–5 dana. Svaki put treba zagrevati samo količinu koja se jede.
Za duže čuvanje, sarma se može zamrznuti:
Potpuno ohlađena sarma pakuje se u posude ili kese za zamrzavanje.
U zamrzivaču može stajati do 3 meseca bez gubitka ukusa.
Odmrzava se polako u frižideru, a zatim zagreva na tihoj vatri.
Sarma je jedno od retkih jela koje vremenom postaje sve bolje – zato se često kuva u velikim količinama i sa razlogom važi za kraljicu domaće kuhinje.

Trenutno nema komentara! Budite prvi