Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je uklanjanje CO2 iz okeana novi način za borbu protiv klimatskih promena?

AUTOR: CityMagazine 15 Mar, 2022
Da li je uklanjanje CO2 iz okeana novi način za borbu protiv klimatskih promena?

Tim istraživača sa univerziteta u Kaliforniji osmislio je inovativnu tehnologiju koja uklanja ugljen-dioksid iz okeana i skladišti ga u vidu minerala i time indirektno smanjuje i njegovu koncentraciju u atmosferi. Sistem koji su razvili je predstavljen početkom prošle godine u naučnom časopisu ACS Sustainable Chemistry & Engineering, a kreatori tvrde da bi u praksi mogao da omogući uklanjanje više milijardi tona CO2 godišnje.

Okeani su najveći prirodni rezervoari CO2, a u njima se nalazi 50 puta više ovog gasa nego u atmosferi i 19 puta više nego u čitavoj biosferi. Pored toga, voda u okeanu sadži 150 puta više CO2 (u obliku ugljene kiseline) po jedinici površine, od vazduha, što daje posebnu prednost novom sistemu u odnosu na one koji se baziraju na direktnom hvatanju ugljen-dioksida iz vazduha.

Okeani su veliki prirodni ponori CO2 i na godišnjem nivou uklanjaju oko jednu četvrtinu svih ljudskih emisija ovog gasa. Prirodni ciklus CO2 između okeana i atmosfere se odvija mehanizmom difuzije molekula koja se odigrava usled razlike u pritisku iznad površine vode i vazduha, prenosi Klima101.

Jednostavnim jezikom rečeno, ugljen-dioksid iz atmosfere se rastvara u okeanu dok se ne postigne ravnoteža u trenutnim uslovima. Izvlačenjem CO2 iz okeana nastaje slobodan prostor koji stvara neravnotežu zbog čega se dodatna količina CO2 rastvara u vodi.

Na taj način slana voda iz okeana funkcioniše kao specijalni sunđer, a upijeni CO2 ponovo može biti ekstrahovan na isti način.

Izvlačenje ovog gasa iz slane morske vode se odvija u protočnom reaktoru. U njemu se pomoću električnog naboja pokreće niz hemijskih reakcija u kojima se CO2 mineralizuje i pretvara u stabilne karbonate.

Photo by Reilly Durfy on Unsplash

U mineralizaciji učestvuju kalcijum i magnezijum koji se već nalaze rastvoreni u morskoj vodi, a ceo proces se snabdeva strujom iz obnovljivih izvora energije. Novonastale mineralne materije se ispuštaju nazad u more, zajedno sa vodom koja ponovo može da upije nove količine CO2 iz vazduha.

Tim iz Kalifornije je sproveo i detaljne analize troškova koji su potrebni za realizaciju koncepta. Oni procenjuju da bi bilo potrebno skoro 1800 njihovih postrojenja kako bi se zarobilo 10 milijardi tona CO2 svake godine. Troškovi takvog projekta dostižu više hiljada milijardi dolara, što ne čudi s obzirom na veličinu izazova kakvo je globalno zagrevanje.

Ipak, istraživači veruju da njihov koncept, čak i u manjim razmerama, predstavlja napredak u hvatanju i skladištenju ovog ključnog gasa sa efektom staklene bašte, a nadaju se da bi realizacija u budućnosti mogla da postane jeftinija, što bi omogućilo da ideja u potpunosti zaživi.

Izvor: Klima101

Naslovna fotografija: Jeremy Bishop on Unsplash

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Najnovije - Destinacija

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…