Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Porast temperature dovodi u pitanje budućnost Zimskih olimpijskih igara

AUTOR: CityMagazine 01 Feb, 2022
Porast temperature dovodi u pitanje budućnost Zimskih olimpijskih igara

Pre 38 godina na skijalištima iznad Sarajeva zasijao je olimpijski plamen, što je označilo početak 14. Zimskih olimpijskih igara. Kada bismo danas razmišljali šta bi sve nedostajalo za neku buduću zimsku olimpijadu na Jahorini ili Bjelašnici verovatno poslednje što bismo pomislili je da bi nedostajalo kvalitetnog snega, ali upravo bi to mogla biti glavna prepreka u budućnosti.

Rezultati studije koju je sproveo međunarodni tim istraživača, na čelu sa Univerzitetom Vaterlo, pokazuju da klimatske promene ugrožavaju održavanje Zimskih olimpijskih igara i da mnogi gradovi koji su nekada bili domaćini, u budućnosti ne bi ispunjavali uslove za njihovo održavanje, piše Klima101.

U slučaju nekontrolisanog rasta emisija samo jedan od bivših gradova domaćina bi bio pouzdan izbor za nove Zimske olimpijske igre

Međunarodni tim autora iz Kanade, SAD-a i Australije je pregledao istorijske klimatske podatke lokacija koje su bile domaćini igara od 1920. godine do danas. Podaci jasno pokazuju da se Zimske olimpijske igre održavaju u sve toplijim uslovima. Tako je temperatura sa prosečnih 0,4 °C tokom dvadesetih godina prošlog veka porasla na na čak na 6,3 °C tokom igara odžanih nakon dvehiljadite.

Temperatura je važna za kvalitet snega, a debeli snežni pokrivač je garant sigurnosti na skijaškoj stazi i pravednog nadmetanja, pa smanjenje snega, usled toplijeg vremena, direktno utiče na sigurnost sportista i uslove za fer takmičenje. Autori studije su zato želeli da ispitaju koji sve nepovoljni uslovi bi mogli da ugroze sportiste, a za četiri osnovna parametra koji čine igre rizičnijim uzeli su neprihvatljivo visoke ili niske temperatrue, kišu, mokar sneg i lošu pokrivenost snegom.

Posmatrajući ova četiri faktora i buduće scenarije klimatskih promena, studija je ispitala koji bi od 21 gradova koji su do sada bili domaćini Zimskih olimpijskih igara mogli pouzdano da obezbede fer i bezbedne uslove i u budućnosti.

Ako se globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte naglo ne smanje, samo jedan grad bi ispunio ovakve uslove. Međutim, i u slučaju da se postignu ciljevi smanjenja emisija iz Pariskog sporazuma, svega osam bivših gradova domaćina bi imali dovoljno dobre klimatske uslove da budu ocenjeni kao pouzdan domaćin. 

Neki od prethodnih organizatora, kao što su Soči, Torino i Pjongčang ne bi mogli da pruže bezbedne uslove za održavanje zimskih sportskih takmičenja, čak ni kada bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma o klimi. Drugi, kao što je Vankuver, bi sačuvali svoj status. U istom scenariju Sarajevo bi, zbog nedovoljno snega i njegove velike vlažnosti tokom februara, i dalje bilo delimično rizično područije.

Photo by Todd Trapani on Unsplash

Domaćini moraju da se prilagođavaju toplijim uslovima

Istraživanje je pokazalo da se na većini lokacija na kojima su održavane Zimske olimpijske igre broj rizičnih uslova kontinuirano povećava tokom poslednjih 50 godina, i da će ovakav trend nastaviti srazmerno globalnom zagrevanju. Mnogi efekti su već uočljivi poslednjih godina, a organizatori su prinuđeni da obezbeđuju dodatne zalihe snega, ili da koriste mašine koje proizvode veštački sneg.

Tokom igara u Vankuveru 2010. bilo je neophodno angažovanje helikoptera kako bi transportovali sneg, a 2014. u Sočiju, koji je tada postavio rekord za najtopliji grad domaćina Zimskih olimpijskih igara, organizatori su morali da uskladište tone snega od prethodne zime kako bi ga koristili u hitnim slučajevima.

Posebni izazovi pred Igre u Pekingu

Negativan trend zime bez dovoljno snega će obeležiti i predstojeće igre u Pekingu, koje počinju 4. februara, a koje će biti prve Zimske olimpijske igre na kojima se u potpunosti koristi veštački sneg. Da bi to omogućili kineski organizatori će koristiti više od 100 generatora snega i 300 topova za sneg koji imaju zadatak da održavaju ski staze.

Ali ovakvo rešenje stvara druge probleme. Organizatori bi za potrebe mašina za proizvodnju snega mogli da upotrebe oko 49 miliona galona hemijski tretirane vode, što je naglašeno kao poseban rizik u proceni Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) tokom procesa izbora za domaćina.

Peking se nalazi u regionu koji ima problem sa nedostatkom vode tokom cele godine, pa bi ugrožavanje vodnih resursa nanelo ogromnu štetu stanovništvu. Kinezi se oslanjaju na veliku podzemnu mrežu za akumulaciju, i nadaju se da će zahvaljujući tom sistemu upotreba veštačkog snega na Olimpijskim igrama imati minimalnog uticaja na životnu sredinu. Oni ističu da su vodili računa da zimske igre budu u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Photo by Mathias Elle on Unsplash

Šta su sigurni i fer uslovi za olimpijce?

Kako bi odredili prave kriterijume za bezbedne i poštene uslove autori su tokom studije anketirali preko 300 profesionalnih sportista koji se bave alpskim, nordijskim i slobodnim skijanjem, ski skokovima, snoubordingom i drugim zimskim disciplinama. Među ispitanim su bili bivši i budući olimpijci, kao i treneri iz 20 različitih zemalja. 

Najpoželjniji uslovi za ispitanike su prirodan čvrst sneg za sportove na snegu i tvrda ledena površina za sportove na ledu. Veštački sneg je manje prihvatljiv jer ima veći sadržaj vlage, zbog čega se brzo zaledi, što ga čini i klizavijim, pa je šansa za povredu na takvom snegu veća nego na prirodnom.

Tanak snežni pokrivač je takođe ocenjen kao nepoželjan, a osim toga takmičarima smeta magla, kiša, otkazani treninzi i promene staza u poslednjem trenutku zbog lošeg vremena.

Efekat loših uslova na tok igara ilustrovao je nedavni Svetski kup u alpskom skijanju u Zagrebu, koji je održan u januaru. Nedostatak snega i visoke temperature primorali su organizatore da otkažu slalom za muškarce nakon što je tek 19 takmičara završilo nastup. Međutim, pre prekida francuski osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama Viktor Mufa-Žande je pao i povredio skočni zglob.

Budućnost zimske olimpijade je još u našim rukama

„Klimatske promene menjaju izgled Zimskih olimpijskih igara i, nažalost, onemogućiće kandidaturu nekih gradova domaćina koji su poznati po zimskim sportovima“, rekao je Robert Štajger sa Univerziteta u Inzbruku u Austriji, koautor studije. „Prognozira se da će većina lokacija domaćina u Evropi biti marginalni ili nepouzdan kandidat već nakon 2050. čak i u scenariju sa niskim emisijama.“

Da bi se sneg na skijalištima očuvao ključno je uložiti napore u zaustavljanje rasta prosečne globalne temperature. Ovaj globalni problem zahteva globalni odgovor, a klimatske promene se moraju rešavati zarad mnogih sektora osim snežnih sportova. Energetska tranzicija, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i održivi načini života potrebni su da bi se smanjilo brzo povećanje temperatura.

Izvor: Klima101; Autor: Srđan Vejnović

Naslovna fotografija: Rowan Simpson on Unsplash

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Destinacija

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…

Ovo su gradovi sa najviše nebodera na svetu

Grad je zvanično definisan veličinom stanovništva, ali za mnoge ljude, veličina njegovih zgrada podjednako je važna. Od početka 20. veka,…

Najopasnije selfi lokacije na svetu: Na ovim mestima živote je izgubilo 300 ljudi

Poslednjih godina zavladao je trend koji je odneo više od 100 života: selfi na posebno opasnim mestima. Influenseri vole da…

U ovim gradovima se jedu najbolje pice

Neki Italijani se možda ne slažu, ali u današnje vreme ne prave se najbolje pice samo u ovoj zemlji. Ne…

Ovo je istina o kućama koje se u Italiji prodaju za jedan evro

Možda ste negde pročitali da u Italiji postoje kuće koje su se prodavale za samo jedan evro i pomislili da…