Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najlepši zamkovi u Evropi

Na starom kontinentu nalazi se pregršt starih zdanja koja su odolela zubu vremena i danas zadivljuju svojom vanvremenskom lepotom i veličanstvenošću. Pomislite samo na gotske katedrale, renesansne vile i antičke amfiteatre. Danas ćemo se pak fokusirati na zamkove u Evropi, koji se najčešće mogu naći u Nemačkoj i Francuskoj.

Nastali uglavnom u srednjem veku, ove građevine podsećaju na vreme kraljeva i vitezova, kada su se zamkovi gradili na nepristupačnim mestima, najčešće na vrhovima brda i planina, kako bi bili dobro zaštićeni od potencijalnih osvajača. Najlepši među njima je svakako zamak Nojšvanštajn u Nemačkoj, koji je doduše nastao tek u drugoj polovini 19. veka, ali je bio inspirisan srednjovekovnim legendama. Od francuskih zamkova, s druge strane, posebno nas je impresionirao zamak Pjerfond, sagrađen u 14. veku nedaleko od Pariza.

Naš entuzijazam prema ovim zdanjima deli i holandski fotograf Vinsent Kroče, koji već godinama putuje Evropom u potrazi za najlepšim zamkovima. Pogledajte u našoj galeriji u nastavku savršene fotografije ovih građevina koje je on uspeo da napravi do sada.

Izvor: Bored Panda