Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta sve treba da znate o letnjem kampovanju

AUTOR: Isidora Spasić 27 May, 2021
Šta sve treba da znate o letnjem kampovanju

Kampovanje je divna aktivnost, naročito leti. Ona će vam pomoći da pobegnete od konfuzne svakodnevice. Ali, pre nego što se upustite u ovu avanturu, evo odgovora na šest ključnih pitanja koja će vam pomoći da spremni krenete u akciju.

Foto: www.pexels.com

Kako da isplanirate budžet?

Kao za svako putovanje, i za kampovanje budžet može varirati od niskog do visokog. Kako biste ga precizirali, važno je da unapred isplanirate detalje. Tako, na primer, postoje mesta za kampovanje koja se plaćaju, i ona koja su inkognito. Takođe, velika stavka je oprema, ali ako uložite u kvalitetnu, računajte da će vam služiti na duge staze. Putni troškovi koji će vas odvesti na željenu lokaciju takođe su važni.

Foto: www.pexels.com

Gde da kampujete?

Ovo je naravno najvažnije pitanje, a odgovor će se sam nametnuti kada uzmete par stvari u obzir. Glavna odrednica jeste da li idete prvi put na kampovanje, ili već imate iskustva. Razmislite koje vam okruženje najviše prija (šuma, planina, jezero, more…), i koliko želite da istražujete. Možete kampovati više dana na jednom mestu, ili pak obići više lokacija. Sve zavisi koliki ste avanturista. Uvek imajte na umu da su na prvom mestu komfor i bezbednost.

Foto: www.pexels.com

Koga da povedete?

Sa vama treba da pođe neko ko će se lako uklopiti u plan i program. Jer, koliko god zvučalo primamljivo, kampovanje nije za svakoga. U početku izbegnite da idete potpuno sami ili u velikim grupama. Povedite svoje najbliže članove porodice, prijatelje, i kućnog ljubimca (ukoliko je moguće). Osmislite aktivnosti u kojima ćete svi učestvovati, i ne zaboravite da je timski rad ključan za kvalitetno kampovanje.

Foto: www.pexels.com

Šta da ponesete?

Osnovne stvari su svakako šator, vreće i prostirke za spavanje. To će sve zavisiti od broja ljudi koji idu. Odgovarajuća odeća, a pre svega obuća, esencijalna je za komotno kampovanje. Proverite vremenske prilike, ali bez obzira na lepe letnje dane ipak ponesite kabanicu i patike-cipele koje ne propuštaju vodu. Obavezno uz sebe imajte mapu, kompas, i aplikaciju za lociranje na telefonu.

Foto: www.pexels.com

Sitnice koje život znače se ogledaju u sledećim stvarima: puno boca sa vodom, stoličice na rasklapanje, minijaturni sto, mini šporet na gas, boca gasa, portabilni frižider za piknik, posude za kuvanje, posude iz kojih se jede, escajg, šolje i termos, sunđer i sredstvo za pranje sudova, kese za đubre, baterijska lampa, rezervne baterije, šibice, upaljač, osnovni alat, nož „švajcarac“, prva pomoć, lekovi, kozmetika, toalet papir, sredstvo protiv ujeda komaraca, krema za sunčanje.

Foto: www.pexels.com

Šta da jedete?

Ishrana na kampovanju dosta zavisi od toga da li ćete kuvati ili ne. Ukoliko palite vatru ili šporet na gas, veoma vodite računa! Ishranu bazirajte pre svega na suvoj hrani i konzervama, jer je tako jednostavnije. Nemojte nositi voće i povrće koje se brzo zgnječi i pokvari. Naročito pazite na svoju okolinu, te tako neka sve za vama ostane čisto!

Foto: www.pexels.com

Kako da budete bezbedni?

Iako je kampovanje sjajan izgovor da se odmorite od mobilnog telefona, ipak bi trebalo da budete u kontaktu sa ljudima, kako bi znali gde se nalazite. Pazite ako se izlažete nekim rizičnim aktivnostima (penjanje, ronjenje, istraživanje terena…), i nikada to ne radite sami. Proverite da li na mestu gde ćete kampovati postoje opasne životinje, gmizavci, i insekti. Setite se i da COVID-19 još nije prošao, pa imajte uz sebe maske, vitamine, alkohol, i gel za suvo pranje ruku.

Foto: www.pexels.com

Naslovna slika: www.pexels.com