Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Psi u doba korone:           Kako pomoći psu u karantinu?

Vanredno stanje izazvano pandemijom korona virusa promenilo je ustaljene navike čak i kućnih ljubimaca. Kako se zdravstvena situacija zaoštravala, menjali su se i termini za šetnju. Sve to revoltiralo je vlasnike, a verovatno i zbunilo pse budući da oni važe za bića koja vole rutinu. Univerzalnog rešenja baš i nema, te bi svaki vlasnik morao da se, osluškujući svog psa, prilagodi delikatnoj situaciji. Valjalo bi, kažu stručnjaci, sada napraviti novi raspored i funkcionisati unutar njega.

Dobra organizacija bez panike je prioritet. Pas posmatra svog vlasnika i i te kako zna kada je tužan ili nervozan. Takva raspoloženja uvek se prenose i na ljubimca. To znači da mi moramo biti ti koji će pomoći svom psu tako što ćemo prvo sebe smiriti i organizovati, osmisliti kako se rutina može izmeniti i toga se pridržavati iz dana u dan”, kaže Dunja Kovač, dr vet. med. i biheviorista.

Dunja Kovač

Svakako da je najlagodnije da pas vrši nuždu napolju, ali neke situacije- vanredno stanje ili npr. povreda zbog koje pas ne može da hoda iziskuju improvizaciju i primenu parole snađi se u kućnim uslovima.

„To je nešto čemu se svaki pas može naučiti ako postoji potreba. Radi se po principu simulacije prirodnih uslova. Pas pritom ne pati tj. ne zadržava mokraću, a posle se vrlo lako oduči čim se ta podloga skloni i npr. terasa na kojoj je to stajalo učini nedostupnom”, pojašnjava Dunja.

Psima je izlazak napolje ritual, a on, između ostalog, pokreće nagon za vršenje fiziološke potrebe. Zato bi bilo dobro, savetuje Dunja Kovač, da imitiramo tu rutinu u zatvorenom prostoru – izgovorimo npr. idemo napolje”, stavimo psu ogrlicu, obujemo se i obučemo jaknu i izvedemo ga na terasu ili do kutka namenjenog za nuždu.

Foto: Unsplash

Moj savet je da neku podlogu (recimo pleh) veličine metar sa metar napunite slojem peska, pa slojem zemlje i, ako možete, obezbedite i delove trave. Ako imate mužjaka na tu podlogu dodajte i neki vertikalni predmet – dasku ili stabljiku. Na podlogu stavite izmet svog psa koji pokupite iz prethodnog izlaska. To će sve stimulisati psa da njuška i obavi nuždu. Kada obeleži podlogu, svaki sledeći put biće lakše.

Manjim psima ovo će verovatno ići lakše, posebno ako vlasnici pribegavaju i pelenama. Mlađim takođe, jer nemaju toliko ustaljene navike.

„Najugroženije kategorije su psi koji imaju zdravstvene probleme i kojima bi promena navika i rutine pogoršala stanje. Ovo neće biti lako ni psima u poznijim godinama, koji imaju duboko ukorenjenu određenu rutinu, kao ni psima velikih rasa kojima treba dosta fizičke aktivnosti i koji nikada ne vrše nuždu u kućnim uslovima”, kaže Kovač.

Takođe, u ovim danima kada se manje troše, psima bi valjalo i korigovati ishranu. Prvi obrok treba da bude što ranije, a uveče treba izbegavati davanje poslastica i nagrada, jer to nadražuje gastrointestinalni trakt.

Foto: Unsplash

Što se tiče vode, ona uvek treba da bude dostupna! Ne smemo psu ukidati vodu nikako, ali od 17h treba smanjiti količinu. Psi često piju iz dosade, a to nadražuje. Znači vode uvek treba da bude u zdelici, ali vrlo malo”, naglašava Dunja.

Odlaganje vršenja nužde može da ima posledice po zdravlje pasa – od upale urinarnog trakta do gastrointestinalnih problema. Može pojačati stres, te dovesti do pada imuniteta.

„Ja savetujem vlasnicima da nikako ne dozvole da im se pas muči i da trpi. Prepoznajte znakove da se pas unervozio jer mu se vrši nužda. Ako nije moguće nikako u kućnim uslovima, pustite ga minut ispred ulaza da obavi to što mora i odmah se vratite nazad.”

Ipak, ne možemo zaboraviti da pas ne ide napolje samo da vrši nuždu već i jer ima potrebu za aktivnošću. Zatavaranje parkova svakako ne ide na ruku, ali postoje igre koje se mogu upražnjavati i u zatvorenom.

Sada zaboravite na druženja sa drugim psima i vlasnicima. Šetajte isključivo sami sa psom na dozvoljenim mestima. Mentalnoj stimulaciji pomoći će razne igračake. Smislite koji trik ili komandu biste voleli da vaš pas nauči i radite na tome. Možete i u stanu da mu bacate loptu, da se nadvlačite konopcem… Možete da pribegnete i nekoj od aktivnih igračaka tipa KONG iz kojih ispadaju granule, te zabaviti psa tako što će satima da se aktivno hrani. I Youtube nudi brojne igrice koje stimulišu mozak psa u zatvorenom prostoru”, zaključuje Dunja Kovač.

Foto: Unsplash

Vlasnici pasa stariji od 65 godina posebno su u nezgodnoj situaciji, ali srećom i kod nas postoji usluga profesionalnih šetača i petsitera koji će znati da priđu svakom psu i zadobiju njegovo poverenje. Može to biti i neka osoba bliska vlasniku koju će i pas prihvatiti kao prijatelja. 

I u svemu ovome, nađimo i nešto pozitivno – sigurni smo da su vaši psi oduševljeni što ste više kod kuće i što imate više vremena za njih. Iskoristite to da uživate zajedno!

Šta sa psom ako vlasnik oboli?

Ovih dana svedoci smo brojnih humanih ideja. Jedna od njih usmerena je na zbrinjavanje pasa čiji vlasnici imaju COVID-19. Naime, jedan takoreći budući hotel za pse Merry Puppins iz Beograda nudi besplatan smeštaj takvim psima u nadi da će svojim primerom podstaći i druge.

Merry Puppins

„Nakon 30 godina rada na odgovornim pozicijama, a nakon istraživanja tržišta koje je pokazalo da naš grad nema dovoljno kapaciteta za kvalitetan smeštaj pasa koje inače mnogo volim, poželela sam da otvorim mesto koje bi bilo ne samo vrtić i hotel, već i centar za edukaciju vlasnika, socijalizaciju štenaca, smeštaj kuja sa leglom. I baš u trenutku kada sam pronašla pravo mesto za realizaciju svoje ideje proglašeno je vanredno stanje. Bila sam očajna. Kada sam se malo pribrala, tokom šetnje komšijskog psa, došla sam na ideju da zamolim vlasnicu prostora koji mi se dopao da zajednički pomognemo ljudima koji su oboleli a koji nemaju gde sa psom. Ona je odmah pristala, i koristim ovu priliku da joj od srca zahvalim, jer čitave akcije ne bi bilo da se ona nije odrekla zakupnine dok traje vanredno stanje“, priča Pavlica Papović, inicijatorka ove ideje.

Pavlica Papović

Budući da sve mora brzo da se organizuje, svaka pomoć je dobrodošla. Na raspolaganju je trenutno 12 sigurnih volontera, ali mogu se javljati i oni koji bi želeli da to budu. Potrebni su veterinari koji bi priskočili u pomoć po potrebi, kao i prevoznici pasa (pet taxi). Značila bi i pomoć u vidu zaštitne opreme – rukavica i sredstava za dezinfekciju, dok maske šije vlasnica prostora. Javile su se i neke radnje sa hranom i opremom za pse, obezbeđene su prostirke i ležaljke, a boksovi i ogradice su u izradi. Smeštaj će moći da primi 30 pasa, od čega 5-10 velikih rasa.

Merry Puppins

Ideja je da vlasnik kome je potvrđen COVID19 prezentuje nalaz i pasoš psa kojim dokazuje vlasništvo. Može ga slikati i poslati telefonom. Vlasnik bi trebalo samo da obezbedi hranu na koju je pas navikao, kako bi pas izbegao tu vrstu stresa u situaciji kada se odvaja od gazde. Bilo bi poželjno i da vlasnik pošalje instrukcije vezane za navike psa – kada spava, jede i koliko aktivnosti mu je potrebno. Prevoznik koji ispunjava zakonske uslove o transportu životinja preuzeo bi psa bez ikakvih predmeta koje je vlasnik dodirivao, posebno metalnih delova kao što su povodac i ogrlica.

Ovu ideju podržale su i poznate ličnosti širenjem vesti na društvenim mrežama, a inicijatori akcije veruju da će inspirisati i druge hotele za pse da se pridruže.

Merry Puppins

Garant da će psi biti u dobrim rukama je i to što Pavlica Papović poseduje diplomu Kinološke akademije kao profesionalni šetač i čuvar pasa, kao i Sertifikat obuke o dobrobiti životinja u pansionima i prihvatilištima.

Pansion se nalazi u Paje Adamova 18, kontakt telefon je 065 874 89 22 a mail info@merrypuppins.rs.

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Destinacija

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…

Ovo su gradovi sa najviše nebodera na svetu

Grad je zvanično definisan veličinom stanovništva, ali za mnoge ljude, veličina njegovih zgrada podjednako je važna. Od početka 20. veka,…

Najopasnije selfi lokacije na svetu: Na ovim mestima živote je izgubilo 300 ljudi

Poslednjih godina zavladao je trend koji je odneo više od 100 života: selfi na posebno opasnim mestima. Influenseri vole da…