• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Jedan zalogaj ovog jela može dovesti do smrti: Nije trovanje, dešava se nešto mnogo gore i godišnje ubije 20.000 ljudi
Foto: Shutterstock/moddaeng

Jedan zalogaj ovog jela može dovesti do smrti: Nije trovanje, dešava se nešto mnogo gore i godišnje ubije 20.000 ljudi

CityMagazine
24.07.2024. 2 min Gourmet

Tradicionalno tajlandsko jelo odgovorno je za smrt 20.000 ljudi svake godine, navodi se u brojnim naučnim istraživanjima. Samo jedan ugriz može izazvati smrtonosnu bolest.

Koi Pla, koji se originalno sprema od sirove ribe, je čuvena salata u Laosu i regionu Isaan na Tajlandu.

Sastoji se od mlevene sirove ribe, limunovog soka, bilja i začina. Ali oni koji uživaju u ovom jelu rizikuju da će im jedan zalogaj uništiti živote. Doktori na Tajlandu procenjuju da je Koi Pla odgovoran za smrt oko 20.000 ljudi svake godine.

Smrt nije trenutna kada se konzumira Koi Pla, jer nije trovanje.

Jedan zalogaj ovog jela može dovesti do smrti: Nije trovanje, dešava se nešto mnogo gore i godišnje ubije 20.000 ljudi
Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Najproblematičnija komponenta ovog jela je parazit koji živi u ribi, koja je glavni deo jela. Koi Pla se najčešće pravi od sirove slatkovodne ribe iz sliva Mekonga, koja je često zaražena parazitom, vrstom metilja (najbrojnija grupa pljosnatih crva koji vode parazitski način života). Međutim, odavno je poznato da ovi paraziti izazivaju jedan od najagresivnijih tipova raka poznatih čoveku, rak žučnih kanala, koji ubija oko 20.000 ljudi samo na Tajlandu.

Prema portalu “Oddity Central”, najveća provincija Tajlanda Isaan, gde je Koi Pla veoma popularan, je oblast sa najviše prijavljenih slučajeva raka žučnih kanala u svetu.

Naron Kuntikeo, hirurg sa tajlandskog univerziteta Khon Kaen, sproveo je opsežna testiranja među stanovnicima pokrajine, koja su pokazala da je čak 80 odsto zaraženo metiljem. Iako nisu svi razvili rak, rizik od razvoja bolesti je visok, kaže Kuntikeo. 

On sam vodi kampanju da učini ljude svesnijim rizika, ali nije mu lako. Naročito se stariji odupiru pomisli da se odreknu hrane ili prekuvaju ribu. “Mnogi veruju da kuvanje ribe uništava njen ukus, drugi kažu da ’od nečega moraš da umreš’“, kaže hirurg, koji se nada da će bar mlađe generacije biti svesne opasnosti kojoj se izlažu jedući ovo jelo, piše N1 Slovenija. 

Oznake:

koi platajlandska hrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

koh
Prethodni

Koh, recept naših baka

Najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji: Kada čujete za neke kombinacije - biće vam jasno zašto se više ne služe
Sledeći

Najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji: Kada čujete za neke kombinacije – biće vam jasno zašto se više ne služe

Sledeći
Najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji: Kada čujete za neke kombinacije - biće vam jasno zašto se više ne služe
27.07.2024.

Najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji: Kada čujete za neke kombinacije – biće vam jasno zašto se više ne služe

Prethodni
21.07.2024.

Koh, recept naših baka

koh

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖