• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kesten
Keaten, foto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Kako brzo i lako ispeći kesten kod kuće: Imamo dva proverena načina i jedan super trik

CityMagazine
15.11.2025. 2 min Gourmet

Jeseni jednostavno ne može da prođe bez mirisa kestena koji širi toplinu i utehu po kući. Ako i vi volite ovu jesenju poslasticu, evo kako da ih pripremite kod kuće, brzo i bez stresa.

Kako izabrati najbolje kestenje:
Birajte veće, mesnatije kestene sa sjajnom i glatkom korom – oni su slađi i lakši za ljuštenje.

Tamniji plodovi znače da su više bili na suncu i da će biti pravi mali sladak raj za vaše nepce.

Pre pečenja obavezno ih zarezujte, jer niko ne želi da mu kesten „eksplodira“ po kuhinji! Jednostavno je, oštrim nožem napravite X na plodu, ili jednostavno nožem zasecite deo saa strane.

Pečenje u loncu:
Zarežite kesten sa oble strane i rasporedite ih u lonac, ali pazite da ne budu jedan na drugom – svako zaslužuje svoj prostor da se lepo ispeče.

Pecite na srednje jakoj vatri, povremeno ih okrećući, i uživajte u mirisu koji polako ispunjava kuhinju.

Kada kora postane crna i počne da se ljušti, umotajte ih u krpu desetak minuta – tada ih lako možete guliti i spremiti za jelo.

Pečenje u rerni:
Ako više volite rernu, isti trik važi – zarežite plodove i stavite ih u pleh.

Poprskajte ih vodom i pecite na 180°C 30–40 minuta. Gotovi su kada se kora raspukne i lako odvaja od ploda.

Mali trik za brže pečenje: pre rerne ih možete kratko prokuvati, ocediti, naliti ledenom vodom i ocediti posle 10 minuta. Zatim ih možete peći 20–30 minuta na 200°C – dobićete savršeno pečene kestene koji se tope u ustima.

Pečeni kesteni su savršeni sami za sebe, ali možete ih dodati i u salate, gulaše, pice ili deserate. I zapamtite – iako je priprema jednostavna, miris toplih kestena može učiniti da se osećate kao da ste u nekoj čarobnoj jesenjoj bajci!

Oznake:

kesten

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovakvu metodu još nismo probali! Stenli Tuči ima recept za jednostavan umak od paradajza koji uspeva baš svima
Prethodni

Ovakvu metodu još nismo probali! Stenli Tuči ima recept za jednostavan umak od paradajza koji uspeva baš svima

Trik profesionalaca: Kako savršeno začiniti mleveno meso za sarmu
Sledeći

Trik profesionalaca: Kako savršeno začiniti mleveno meso za sarmu

Sledeći
Trik profesionalaca: Kako savršeno začiniti mleveno meso za sarmu
18.11.2025.

Trik profesionalaca: Kako savršeno začiniti mleveno meso za sarmu

Prethodni
14.11.2025.

Ovakvu metodu još nismo probali! Stenli Tuči ima recept za jednostavan umak od paradajza koji uspeva baš svima

Ovakvu metodu još nismo probali! Stenli Tuči ima recept za jednostavan umak od paradajza koji uspeva baš svima

One Comment

  1. Tedžuman kaže:
    19.11.2025. u 08:19

    Prijatelj romske nacionalnosti otkrio mi je tajnu “ciganske sarme”: recept se razlikuje od onog uobičajenog u tome što se meso ne prži, izdinstaju se samo luk i pirinač pa se pomešaju sa sirovim mlevenim mesom koje se začini mlevenim biberom i “čubricom”, travom loja je glavni sastojak poznatog rtanjskog čaja (sadržaj dve kesice dovoljan je za pun lonac sarmi). Nalije se vodom i pusti da provri pa se doda zaprška od svinjske masti, malo brašna i aleve paprike o ostavi da se krčka na vrlo tihoj vatri u poklopljenom loncu što je moguće duže sarma je sve bolja. Naravno dodaci od komada suve dimljene pancete i poneke suve paprike šilje uvek su dobrodošli. Naravno kao i za sva jela od kiselog kupusa umesto hleba mnogo bolja je klasična starinska proja (ne projara!): krupno mleveno kukuruzno žuto brašno, voda i malo soli, koja de služi i konzumira dok je još topla, zato se peče u više tura po manje, a ako na kraju ostane malo te proje sutradan se udrobi u vruće mleko i konzumira kao savršen “makrobiotički doručak'” naših predaka. Uz sarmu od kiselog kupusa pije de ohlađeno suvo belo vino, ili pivo, nikako špricer, a pogotovo ne crno (crveno) vino.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Božić
Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
CityMagazine
porodica po ugovoru
Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
CityMagazine
"Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
“Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
Filip Milosavljević
domaći film
Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
CityMagazine
kosmogenit
Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖