Ljudi su razotkrili šta se nalazi u popularnoj morskoj hrani koja se prodaje i kod nas, i mnogima neće biti dobro od ovog snimka
Ljudi koji jedu štapiće od rakove se u velikom broju odriču zauvek ovog popularnog jela, a možda ćete i vi kad saznate od ćega se prave.
Postoji ona izreka – svi žele da jedu kobasice, ali niko ne želi da zna kako se prave. To je zato što taj proces i nije baš najprijatnija stvar na svetu, jer uključuje mlevenje nečega što bi se nazvalo mesom, ne malu količinu krvi, pa čak i neke iznutrice za dobru meru. Ipak, bez obzira na sve, to ne sprečava mnoštvo ljudi da se prepuste ovom specijalitetu.
Štapići od rakova koje kupujete u vašim ribarnicama su još jedna omiljena hrana za koju biste možda želeli da preskočite lekciju o tome kako iz mora stiže do vašeg tanjira.
Jedan video koji je nedavno postao viralan otvara vrata o tome kako se rakovi štapići stvaraju, a kada jednom vidite šta se krije iza tih vrata, ne možete to da zaboravite.
Sve počinje sa vrlo malo mesa. I to samo smrznutog ribljeg meso, i nema veze sa mesom rakova. To meso se zatim ubacuje u mikser, gde se izgnječi, zatim meša sa drugim sastojcima kao što su belance i pšenica, koje se zatim – pogađate – još jednom meša. To stvara supstancu nalik pasti koja nejasno podseća na građevinski git ili glinu.
Već ste izgubili apetit? Sledeći korak je da dobijete tu smešu i ubacite je u mašinu koja stvara samo jednu dugačku traku mesnatog materijala, koja se zatim okreće zajedno – ispletena poput užeta – da bi se stvorila tekstura mesa rakova ili jastoga. Neke od tih stvari se zatim prodaju kao surimi ili zamena za meso od rakova, pre nego što se drugi komadi oblože u narandžastu foliju koju biste mogli da povežete sa rakom ili jastogom, a zatim se prodaju kao štapići od rakova.
Da se razumemo, ovo meso u startu nije nešto naručito skupo, pa ceo ovaj proce ako malo bolje razmislimo i ne čudi puno. Ali svakako je reklamirano drugačije, kao i nešto izuzetno zdravo. Mnogi ljudi videvši ovaj klip su se zakleli da neće više nikad prići ovim lažnim račićima. Sa druge strane, oni manje gadljiviji su svakako rešili da je ukusu bitniji nego bilo šta drugo i da će nastaviti sa konzumacijom ove klope.