Šopska salata od milion pregleda na TikToku posvađala sve balkanske narode: „Ko te je slagao?“
U samom startu treba istaći da je šopska salata tradicionalno jelo balkanske kuhinje i da je kao svoje nacionalno jelo najviše ističu Bugari, ali i Makedonci, Srbi, kao i pojedini Turci i Grci.
To ipak ne znači da svi ovi narodi ne mogu oko iste te salate kvalitetno da se posvađaju na internetu, a upravo to se desilo ispod novog videa slavnog TikTokera Logana, poznatijeg kao Cucumber Guy.
Watch on TikTok
Loganovi videi sa receptima za salate čiji je glavni sastojak krastavac imaju milionske preglede, a sad je na red došao i recept sa naših prostora – šopska salata.
Iako je Logan video naslovio „Bugarska šopska salata sa krastavcima“, nije trebalo puno da mu se sekcija za komentare napuni opaskama kako ova salata ne potiče iz Bugarske, već iz Makedonije, Srbije, Albanije, Grčke…
„Bugarska??? Ko te je slagao“, „šopska salata nije poreklom iz Bugarske, iako oni tamo imaju dobre salate. Trebalo je da istražiš pre nego što objaviš post“, „šopska je iz Srbije“, „ne, iz Makedonije je“, „Grčka salata samo bez maslina“, „Mi Albanci jedemo ovo ceo život i zove se sallatë fshati, što znači seoska salata“, samo su neki u moru od komentara.
Da razrešimo misteriju, šopska salata se smatra nasleđem Šopa, pripadnika južnoslovenskih plemena koje je tokom srednjeg veka naseljavalo centralne delove Balkanskog poluostrva.

Prema Jovanu Cvijiću, Šopi ili Šopovi su živeli na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke. Kažu da je „šopski dijalekat“ krajem 19. veka bio spona između srpskog i bugarskog jezika, piše istorijskizabavnik.rs, a sada da pređemo na Loganov recept koji je izazvao celu ovu zbrku.
Loganova šopska salata – recept
Poznati influenser napravio je male izmene u originalnom receptu za šopsku salatu, a u nastavku vam donosimo upustva kako da pripremite njegovu verziju.
Sastojci:
- dva velika krastavca
- dve veze čeri paradajza
- zelena paprika
- dva mlada luka
- maslinovo ulje
- vinsko sirće
- so, biber
- bugarski sir (punomasni slani sir)
Priprema:
Krastavac iseckajte na kockice, paradajz i luk na kolutiće, a papriku na trakice i ubacite u činiju. Za preliv koristi se ekstra devičansko maslinovo ulje, malo vinskog sirćeta, a zatim začinite solju i biberom, pa zatvorite posudu i dobro protresite. Na kraju narendajte odozgo bugarski sir i dodajte još malo ulja.
Nema komentara! Budite prvi.