• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
srbija
\Foto: Shutterstock/Baloncici

Proglašena je najbolja nacionalna kuhinja za 2025, a Srbija je u samom vrhu: Pogledajte koji naš specijalitet je oduševio ceo svet

CityMagazine
06.12.2025. 1 min Gourmet

Gastro platforma Taste Atlas ponovo je izbacila svoje globalne rang-liste, a Srbija je i ove godine prošla više nego zapaženo.

U konkurenciji „100 najboljih kuhinja na svetu“ našli smo se na visokom 12. mestu, sa prosečnom ocenom 4.45. Ispred nas su očekivani favoriti poput Meksika, Francuske, Japana i Grčke, dok je Italija još jednom potvrdila status neprikosnovene gastronomske sile — sa ocenom 4.64, zauzela je prvo mesto, piše nova.rs.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Ali najveća radost stiže iz kategorije pojedinačnih jela: Srbija je ušla u top 10 najboljih specijaliteta na svetu, zahvaljujući jednom od naših najpoznatijih grešnih zadovoljstava — čuvenoj komplet lepinji, koja je zauzela 8. poziciju.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na samom vrhu liste našlo se paragvajsko jelo vori-vori, dok Italijani tradicionalno dominiraju preostalim mestima sa pizza napoletanom i tajarinom sa belim tartufima.

A ako vas sve ovo inspiriše da napravite komplet lepinju kod kuće — vredi pokušati, ali ne gajite prevelika očekivanja. Ona koju ste probali na Zlatiboru, Tari ili u užičkom kraju jednostavno je posebna kategorija. Ipak, recept je krajnje jednostavan, pod uslovom da imate četiri ključna sastojka: lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.

Bez ijednog od njih, kažu lokalni puristi, to više nije komplet lepinja. Najveći izazov, naravno, biće pretop — onaj čarobni „sok od mesa“ koji ostane posle pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama može i da se kupi, a ako vam je od juče ostalo malo „moče“ od mesa, poslužiće sasvim dobro.

Bonus video:

@city_magazine

Internet je ovih dana izgoreo zbog jedne stvari: pice sa ćevapima. Posetili smo restoran Maksilijan u Golf naselju i proverili da li je ovo kulinarski greh ili mala gastronomska genijalnost. #pizza #ćevapi #food #foodtiktok

♬ original sound – CITY MAGAZINE – CITY MAGAZINE

Oznake:

kuhinjasrbija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu
Prethodni

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

lovačke šnicle
Sledeći

Lovačke šnicle, recept za sočno jelo

Sledeći
lovačke šnicle
09.12.2025.

Lovačke šnicle, recept za sočno jelo

Prethodni
04.12.2025.

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

4 Comments

  1. Покајник kaže:
    06.12.2025. u 13:47

    Италијани се хвале тестенином и пицама, а ни сами не знају да је ту исту тестенину и ту исту пицу у Италију донео Марко Поло из Кине.

    Odgovori
  2. dragan kaže:
    06.12.2025. u 15:25

    Njemacka je trebala biti bolje plasirana po mom skromnom misljenju. Ako ni zbog cega drugoga, ono zbog svojih kobasica. Cast Poljacima i njihovim izvrsnim kobasicama, ali njemacke su za mene ispred svih.

    Odgovori
  3. Ranko kaže:
    07.12.2025. u 08:14

    Kad je Poljska na 14. mestu, sve mi je jasno!

    Odgovori
  4. Ksenija kaže:
    07.12.2025. u 20:47

    Komplet lepinja je meni nešto što više nikada ne bih stavila u usta. Teško jelo da ti presedne.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

STRANGER THINGS
Stranger Things pred finale otkriva da Upside Down nije ono što mislimo: Upozorenje, tekst sadrži spojlere
CityMagazine
vruć vetar
“Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
CityMagazine
"Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
“Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
CityMagazine
Božić
Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
CityMagazine
porodica po ugovoru
Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖