• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
srbija
\Foto: Shutterstock/Baloncici

Proglašena je najbolja nacionalna kuhinja za 2025, a Srbija je u samom vrhu: Pogledajte koji naš specijalitet je oduševio ceo svet

CityMagazine
06.12.2025. 1 min Gourmet

Gastro platforma Taste Atlas ponovo je izbacila svoje globalne rang-liste, a Srbija je i ove godine prošla više nego zapaženo.

U konkurenciji „100 najboljih kuhinja na svetu“ našli smo se na visokom 12. mestu, sa prosečnom ocenom 4.45. Ispred nas su očekivani favoriti poput Meksika, Francuske, Japana i Grčke, dok je Italija još jednom potvrdila status neprikosnovene gastronomske sile — sa ocenom 4.64, zauzela je prvo mesto, piše nova.rs.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Ali najveća radost stiže iz kategorije pojedinačnih jela: Srbija je ušla u top 10 najboljih specijaliteta na svetu, zahvaljujući jednom od naših najpoznatijih grešnih zadovoljstava — čuvenoj komplet lepinji, koja je zauzela 8. poziciju.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na samom vrhu liste našlo se paragvajsko jelo vori-vori, dok Italijani tradicionalno dominiraju preostalim mestima sa pizza napoletanom i tajarinom sa belim tartufima.

A ako vas sve ovo inspiriše da napravite komplet lepinju kod kuće — vredi pokušati, ali ne gajite prevelika očekivanja. Ona koju ste probali na Zlatiboru, Tari ili u užičkom kraju jednostavno je posebna kategorija. Ipak, recept je krajnje jednostavan, pod uslovom da imate četiri ključna sastojka: lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.

Bez ijednog od njih, kažu lokalni puristi, to više nije komplet lepinja. Najveći izazov, naravno, biće pretop — onaj čarobni „sok od mesa“ koji ostane posle pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama može i da se kupi, a ako vam je od juče ostalo malo „moče“ od mesa, poslužiće sasvim dobro.

Bonus video:

@city_magazine

Internet je ovih dana izgoreo zbog jedne stvari: pice sa ćevapima. Posetili smo restoran Maksilijan u Golf naselju i proverili da li je ovo kulinarski greh ili mala gastronomska genijalnost. #pizza #ćevapi #food #foodtiktok

♬ original sound – CITY MAGAZINE – CITY MAGAZINE

Oznake:

kuhinjasrbija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu
Prethodni

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

Prethodni
04.12.2025.

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖