Šta je kamenje za viski? Izgleda kao fensi novotarija, ali istina je da ovaj genijalan izum datira iz 20. veka
Da li vi znate šta je kamenje za viski?
Na društvenim mrežama nedavno se povela rasprava o tome šta je kamenje za viski i da li je to neka fensi izmišljotina ili praktičan izum.
Kamenje za viski su kamenčići veličine leda koji su namenjeni da budu zamena za kocke leda. Obično su napravljeni od plemenitog kamena, kao što je gladak granit, i mogu biti kockastog oblika ili sa zaobljenim ivicama.
Baš kad sam mislila da sam vidjela sve u životu… pic.twitter.com/sGHY2GbuO3
— Beckie (@rebeccaa75) December 26, 2023
Zašto bi neko koristio kamenje viskija umesto leda?
Ohladite ovo kamenje u zamrzivaču preko noći i uživaćete u svim prednostima leda – tj. u rashlađivanju pića, ali bez razblaživanja koje se dešava dok se led topi i voda se meša sa vašim viskijem, menjajući njegov ukus.
Ovo kamenje je odličan izbor za one koji vole rashlađeni viski bez razblaživanja vode. One ledene kuglice koje dolaze uz vaše piće u fensi restoranima sigurno izgledaju sjajno, ali ako ne popijete svoj koktel dovoljno brzo, njegov ukus se menja. Za neke je ova izmena u redu, ali za poznavaoce ne toliko.
Kamenje napravljeno od čistog, prirodnog materijala, kao što je granit, može održati vaše iskustvo degustacije autentičnim. Jednostavno ubacite dva kamena u svoju čašu i uživajte u svom omiljenom ukusu.
Kako je nastalo kamenje za viski?
Iako nedavni trendovi mogu da sugerišu da je kamenje za viski moderna stvar, ono zapravo datira iz 20. veka. Priča o poreklu potiče odakle drugde nego iz Škotske.
Glasine putnika u to vreme govore da su Škoti hteli da ohlade svoja pića bez razblaživanja ukusa viskija. Budući da nisu imali leda, posegnuli su rukama u prohladnu reku i došli do ovog rečnog kamenja, koje bi potom ubacili u svoje čaše… I, ostalo je istorija.
Ako ste ljubitelj viskija, vreme je da nabavite set kamenja za viski. A ako u svom životu imate osobu koja takođe uživa u ukusu visokokvalitetnog proizvoda, eto savršenog prazničnog poklona.