Strani sajtovi su otkrili komplet lepinju, i nikad nećete pogoditi šta im je najveći problem kod ovog specijaliteta
Popularno jelo sa jugozapada naše zemlje, je sve popularnije i popularnije poslednjih godina, pa nas i ne čudi što su strani sajtovi i food blogovi počeli da pišu o njemu.
Komplet lepinja je taj visokokalorični doručak (ali može i bilo koji drugi obrok) nakon koga možete ili jako da počnete dan ili da prilegnete ipak još malo, jer vam se sva krv slila u stomak.
Čuveni sajt koji pobrojava sve najbolje klope ovog sveta među svim narodima, “Taste Atlas”, pisao je o komplet lepinji, a i na svom fejsbuku su okačili video kako se ona pravi, i time su zaintrigirali ali i šokirali mnoge strance.
Pošto ovu stranicu prati veliki broj stranaca gurmana, svaki sa svojim navikama u ishrani i pravilima, začudilo ih je dosta toga oko ovog specijaliteta. Neko bi pomislio da će pretop biti glavni problem, ali ispostaviće se da su problematičnije velika količine hleba.
Hleb je očigledno bio poprilično problematičan mnogima, pa su mnogi komentari išli u pravcu toga da ima ga previše, da se time uništava hrana i da bi trebalo drugačije sve da se sprema. Ipak oni isukusniji, fino su objasnili ovima koji to ne znaju, da je balkanska hrana jaka i da je hleb gotovo pa neophodan. Dok drugi, dovitljivi, su ipak se pozabavili time da je gotovo nemoguće da sadražaj ove lepinje pojedeš kašikom ili viljuškom.
Atlas je ranije pisao kako ovaj specijalitet se pravi od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže gustom pavlakom (jer nisu znali očigledno kako da prevedu kajmak) i prelije jajetom. Kombinacija je kratko pečena i treba je zaliti mešavinom toplog mesnog umaka, koji su lokalno poznati kao pretop ili moča.
Tradicionalno se vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare “Kod Šuljage” u Užicu.