• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tri greške zbog kojih blitva i krompir nemaju željeni ukus
Blitva i krompir, fotografija: adriaticfoto on Shutterstock

Tri greške zbog kojih blitva i krompir nemaju željeni ukus

CityMagazine
30.07.2023. 2 min Gourmet

Blitva na pari bez sumnje je najpopularniji letnji prilog, koji odlično ide uz ribu i morske plodove, i služi se kako na primorju, tako i i drugim delovima našeg kontinenta, piše punkufer.dnevnik.hr. Zeleni listovi blitve blanširaju se u vrućoj vodi, sjedinjiju s kuvanim krumpirom, uz dodatak soli, malo maslinovog ulja i belog luka.

Iako je recept za ovaj popularni prilog vrlo jednostavan i ne obuhvata mnogo sastojaka, priprema se na različite načine. Neki vole nešto čorbastiju verziju blitve s krompirom, dok drugi cede blanširan zeleniš do poslednje kapi kako bi dobili što kompaktnije jelo.

Jedni seckaju sveži beli luk i dodaju mu bareno povrće bez termičke obrade, a drugi ga zagrevaju u maslinovom ulju i prelivaju preko svih sastojaka.

Bez obzira na to kako spremali ovo jelo, postoji nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate. Ako želite da servirate finu blitvu na pari s krompirom, izbegavajte ove česte greške.

Koristimo premalo blitve

Da li pripremate blitvu sa krompirom ili obrnuto? Pripazite na odnos ova dva sastojka pre nego što uključite šporet. Iako kilogram sveže blitve ima veliki volumen, kada se termički obradi dobićete tek šaku do dve kuvanog zelenila. Uz kilogram sveže blitve, dovoljno je skuvati tek tri do četiri manja krompira.

Zaboravimo na tvrdu stabljiku

Blitvu treba dobro oprati pod mlazom vode kako biste odstranili zemlju koja se može skrivati između njenih listova. Zadebljale stabljike bilo bi dobro podrezati ili narezati na tanje trake. Ako želite da budete sigurni da će stabljike biti kuvane po želji, stavite ih u vruću vodu minut ili dva pre zelenih listova.

Prekuvamo blitvu

Sveže listove blitve dovoljno je kratko blanširati u vrućoj vodi – oko dva do tri minuta. Nemojte ih stavljati u isto vreme s krompirom i očekivati da će obe komponente biti savršeno termički obrađene. Krompiru treba više vremena da se obari, pa ga stavite prvog u lonac s vrućom vodom. Pred kraj kuvanja ubacite i zelene listiće blitve.

Dodatni savet:

Ne štedite na maslinovom ulju i soli kada začinjavate blitvu na pari. Ako ne smete da jedete beli luk, ali i dalje uživate u njegovu ukusu, možete upotrebiti maslinovo ulje koje ste aromatizovali ovim začinom.

Oznake:

blitvakrompir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Manastirski recept za slavski kolač

Najpopularniji recept za omlet na internetu dolazi iz TV serije, a neviđeno je lak za pravljenje
Sledeći

Najpopularniji recept za omlet na internetu dolazi iz TV serije, a neviđeno je lak za pravljenje

Sledeći
Najpopularniji recept za omlet na internetu dolazi iz TV serije, a neviđeno je lak za pravljenje
31.07.2023.

Najpopularniji recept za omlet na internetu dolazi iz TV serije, a neviđeno je lak za pravljenje

Prethodni
28.07.2023.

Manastirski recept za slavski kolač

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖