Tri načina za pečenje najhrskavije slaninice: Ovo je najbrža i najurednija metoda
Rerna, mikrotalasna ili tiganj – koji je najbolji način za pripremu bacon strips, odnosno hrskavih traka od slanine bez kojih su brojna jela samo obična jela.
Slanina je, mogli bismo reći, alfa i omega obroka svakog ljubitelja mesa. Pasulju i sličnim varivima ništa neće dati toliko dobar ukus i miris kao komad dimljene slanine. Pržena slanina iskidana na komadiće odličan je i konkretan dodatak svakoj salati, dok su bacon strips ili hrskave trake od slanine neizostavan deo svakog dobrog hamburgera.
Postoje još neke česte i manje česte kombinacije te načini uporabe ove divne namirnice, a ovo su tri brza načina za njihovo pravljenje.
Priprema u tiganju
Najčešći način pripreme je prženje slanine na tiganju. Nije vam potrebna nikakva masnoća, dovoljno ju je naseckanu na tanke tračice staviti na suv i hladan tiganj na srednje jaku vatru.
Prženjem će otpustiti masnoću na kojoj će se ujedno i ispeći. Slanina će se ubrzo “ufrćkati” i tada je okrenite na drugu stranu i jednako ispržite. Dovoljno je nekoliko minuta.
Zatim je stavite na papir za pečenje ili kuhinjski ubrus koji će upiti višak masnoće, a masnoću koju je slanina pustila možete sačuvati za prženje (izlijte je u posudicu i stavite u frižider).
Savet: Ukoliko želite da slanina ostane mekše teksture, u tiganj za vreme prženja dodajte malo vode.
U mikrotalasnoj pećnici – najurednija metoda
Kada ste u stisci s vremenom ili želite brzi doručak, odaberite kombinaciju jaja i slanine pržene u mikrotalasnoj pećnici. Ova metoda ujedno je najurednija, bez zaprljanog posuđa i prskanja vruće masnoće.
Na tanjir stavite do 4 sloja kuhinjskog ubpećnicirusa, na njega složite tanke tračice slanine, pokrijte ih jednim slojem kuhinjskog ubrusa i pecite do 90 sekundi na najjačoj temperaturi. Odmah premestite na tanjir kako se ne bi zalepile za kuhinjski ubrus.
Kuhinjski ubrus upiće masnoću iz slanine čime ćete izbeći njeno prskanje po mikrotalasnoj pećnici. Ovaj način pečenja najprikladniji je za malu količinu slanine.
Nedostatak ove metode pripreme je što zahteva dosta kuhinjskih ubrusa, a ukoliko želite da sačuvate mirisnu masnoću i prelijete je po svom obroku, ovde je gubite. Takođe, slanina nije toliko hrskava kao ona pripremljena u tiganju ili rerni.
Najhrskavija slanina je iz rerne
Ovo je najbolja opcija kada vam je potrebna veća količina pržene slanine. Ne morate da pazite na nju, ne morate da je okretati na drugu stranu i nema prskanja vruće masnoće. Slaninu možete staviti direktno na pleh za pečenje, ili ga možete obložiti papirom za pečenje ili folijom. Pecite na 200 C 15-20 minuta, zavisno od toga volite li hrskaviju ili mekšu slaninu.
Zajednički naziv sva tri načina jeste dimljenje. Pri prženju slanine na bilo kojoj vatri ona dosta dimi, stoga pripazite da je termički ne obrađujete predugo.
Zaključak: Priprema u mikrotalasnoj pećnici je najbrža i najurednija. Priprema u rerni rezultiraće najhrskavijom slaninom, ali najduže traje. Priprema u tiganju najprikladnija je kombinacija ukoliko želite brzi obrok i hrskavu slaninu.