600 kalorija manje: Trik za kremastu rusku salatu koja vam neće pokvariti dijetu
Kakva bi to praznična trpeza bila bez ruske salate? Istina, dosta je kalorična, ali ako pazite na liniju ne morate da je se odričete.
Ruska salata, odnosno salata Olivije, jedan je od omiljenih priloga koji smo prisvojili i modifikovali, a koji se u našim domovima tradicionalno priprema za praznike, od graška, šargarepe, krompira, kiselih krastavaca, kuvanih jaja i majoneza.
Majonez povezuje svo povrće u jednu sočnu i kremastu celinu. Ali, on i znatno povećava kalorijsku vrednost salate. U 100 grama majoneza naći ćete oko 680 kalorija, a svi oni koji su barem jednom pravili rusku salatu znaju da s tom količinom nećete napraviti veliku činiju.
Da bi smanjile kalorije i masnoće u salati, neke domaćice posežu za kiselom pavlakom jer ona ima tek trećinu kalorija majoneza – otprilike 195 kalorija u 100 grama. Međutim, postoji još kremastija i bogatija niskokalorična varijanta.
Reč je o grčkom jogurtu, koji ima tek desetinu kalorija majoneza – oko 60 kalorija na 100 grama (zavisno od brenda). Grčki jogurt je kremast, pun ukusa, a sadrži i preko potrebne belančevine koje grade sve mišiće u telu.
Recept za zdraviju rusku salatu:
– 450 g graška i šargarepe
– 100 g kiselih krastavaca
– 100 g grčkog jogurta
– 3 krompira
– 3 jaja
– 1 kesica (90 g) majoneze
– 1 čajna kašičica senfa
– so i biber po želji
Priprema:
Skuvajte krompir u kori i jaja “na tvrdo”. Ohladite ih do kraja, odstranite im ljusku i naseckajte na otprilike iste kockice. Skuvajte zaleđenu mešavinu za rusku salatu (ili povrće pojedinačno) prema uputstvima s pakovanja. Nakon termičke obrade pomešajte s krompirom i jajima.
Naseckajte kisele krastavce na otprilike istu veličinu kao i ostalo povrće. Umešajte u povrće majonez, grčki jogurt i senf. Sve dobro promešajte. Posolite i pobiberiite po želji.
Ohladite u frižideru pre posluživanja.