Američke palačinke, recept za savršen desert
Američke palačinke su savršen izbor za večeru ili doručak, prave se lako.
Sastojci:
200 g brašna 2 kašičice praška za pecivo 1 kašičica šećera 1/4 kašičice soli 2 jaja 300 ml mleka 2 kašičice vanilin šećera 2 kašičice rastopljenog putera ili ulja 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
Priprema:
Pripremite suve sastojke: U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dobro promešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
Pripremite tečne sastojke: U drugoj posudi, umutite jaja, dodajte mleko, vanilin šećer i rastopljeni puter (ili ulje). Ako volite, možete dodati i ekstrakt vanile za dodatnu aromu.
Spojite sastojke: Postepeno dodajte tečne sastojke u suve sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Nemojte previše mešati, jer je važno da smesa ostane malo grudvasta (to je karakteristika američkih palačinki).
Prženje palačinki: Ugrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premažite ga sa malo putera ili ulja. Za svaku palačinku, sipajte oko 1/4 šolje smese u tiganj. Pržite palačinke 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe. Kada se na površini počnu pojavljivati mehurići, vreme je da okrenete palačinku.
Serviranje: Služite američke palačinke dok su još tople, prelivene sa javorovim sirupom, voćem, šlagom, čokoladnim sirupom ili po vašoj želji.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice