Badnjača, recept za hleb koji se pravi za Badnje veče
Badnjača je posebna vrsta hleba koja se tradicionalno priprema za Badnje veče, veče koje prethodi Božiću u hrišćanskom liturgijskom kalendaru.
Badnje veče se obeležava kao dan posta, a poslednji obrok pre Božića obično se konzumira na Badnje veče, nakon zalaska sunca.
Badnjača se pravi od brašna, vode i soli, bez dodataka kvasca ili drugih sastojaka koji bi uzrokovali vrenje ili nadimanje testa. Ova vrsta hleba simbolizuje skromnost i post, a tradicionalno se pravi u obliku kruga ili pravougaonika.
Običaj je da se na Badnje veče, pre obroka, domaćin ili domaćica krste i mese badnjaču, a potom je stavljaju u pećnicu da se peče.
Pečena badnjača se potom lomi na komade, a deo se često ostavlja kao simbol predaka ili “domaćinske sreće”.
U nekim krajevima, običaj je da se u testo badnjače stave i različite vrste orašastih plodova ili suvog voća.
Badnjača ima poseban značaj tokom Božića, predstavljajući simbol zajedništva, skromnosti i tradicije tokom prazničnih dana.
Potrebno je:
1/2 kg brašna
3 dl hladne vode
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 kašike sirćeta
Priprema:
Prosejati brašno dva puta i staviti ga u posudu, napraviti udubljenje u sredini. U to udubljenje dodati prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje.
Posebno pomešati sodu bikarbonu i sirće, zapeniće, zatim dodati tu smesu u brašno. Mesiti mekano testo (po želji dodati dinar za bogatstvo, zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje). Prekriti testo krpom i ostaviti da odstoji oko pola sata kako bi naraslo.
Oblikovati testo u okruglu pogaču i staviti je u prethodno nauljenu i posutu brašnom tepsiju.
Opciono, ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa, oko 40 minuta.
No Comment! Be the first one.