Bajadera, recept sa keksom
Bajadera je savršen kolač, koji može da traje danima, a lako se pravi.
Sastojci:
Za prvi sloj (kore):
300 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu
150 g margarina ili maslaca
100 g mlečne čokolade
100 ml mleka
1 kašičica vanilin šećera
Za drugi sloj (glazura):
200 g crne čokolade
2 kašice ulja
Priprema:
Prvi sloj (kore):
U velikoj posudi sjediniti keks, mlevene orahe, šećer u prahu i vanilu.
U posebnoj šerpi otopiti margarin (ili maslac) i mlečnu čokoladu zajedno, pa dodati mleko.
Dodati otopljenu smesu u suve sastojke, dobro promešati dok ne dobijete lepljivu masu.
Smesu rasporedite u prethodno pripremljeni pleh, obložen papirom za pečenje, i ravnomerno poravnajte. Stavite u frižider da se stvrdne dok pripremate glazuru.
Drugi sloj (glazura):
Otopite crnu čokoladu zajedno sa uljem u paru ili u mikrotalasnoj pećnici (pazite da ne pregori).
Kada se čokolada otopi i postane glatka, izlijejte je preko ohlađenog prvog sloja. Ravnomerno je rasporedite.
Kombinacija:
Vratite pleh sa bajaderama u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi i stvrdne glazura.
Kada se bajadere ohlade, iseckajte ih na male pravougaonike ili kvadrate.
Bajadere su gotove i spremne za uživanje!
No Comment! Be the first one.