Banana hleb: Slani recept
Banana hleb možete da napravite i u slanoj varijanti.
Evo recepta za slani banana hleb:
Sastojci:
3 zrele banane
1/4 šolje otopljenog putera ili maslinovog ulja
2 jaja
2 šolje brašna (može biti belo ili integralno)
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1/2 šolje seckanih svežih biljaka (npr. peršun, vlašac, bosiljak)
1/2 šolje rendanog sira (npr. čedar, parmezan, gauda)
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i pobrašnite pleh za hleb.
U velikoj činiji, izgnječite banane viljuškom dok ne postanu glatke. Dodajte otopljeni puter ili maslinovo ulje i jaja. Dobro promešajte.
U drugoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa bananama, mešajući sve dok se ne sjedini.
Dodajte seckane sveže biljke i rendani sir u smesu i promešajte.
Sipajte smesu u pripremljen pleh za hleb.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 45-55 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi nekoliko minuta pre nego što izvadite hleb iz pleha. Nakon toga ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
Ovaj slani banana hleb je odličan kao prilog uz supu, salatu ili kao međuobrok. Uživajte!
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice