• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Bešamel
Bešamel sos, foto: Shutterstock

Bešamel, recept za sos koji svako jelo pretvara u magiju

CityMagazine
08.02.2024. 1 min Recepti

Bešamel sos je najbolji pritelj svakoga ko voli da uživa u hrani. On čak i običan sendvič pretvara u gastro magiju.

Evo jednostavnog recepta za bešamel sos:

Sastojci:

50 g putera
50 g brašna
500 ml mleka
So
Biber
Muskatni oraščić (opciono)

Recept za urmašice

Uputstvo:

U šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno u otopljeni puter i mešajte konstantno dok ne dobijete glatku smesu.
Nastavite mešati smesu još oko 1-2 minuta kako biste “skratili” brašno.
Postepeno dodajte mleko u smesu, neprekidno mešajući kako biste izbegli grudvice.
Nastavite da kuvate smesu dok ne postane gušća i kremasta, oko 5-10 minuta.
Dodajte so, biber i po želji malo muskatnog oraščića za dodatni ukus.
Mešajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.


Bešamel sos i slaganje sa hranom

Povrće: Bešamel sos može biti odličan preliv za kuvano ili pečeno povrće poput brokolija, karfiola, šargarepe, spanaća ili krompira.
Testenine: Dodavanjem bešamel sosa možete obogatiti ukus i teksturu raznih testeninskih jela poput lazanja, špageta ili kanelona.

Pita: Koristite bešamel sos kao preliv za pitu od povrća ili mesa, dodajući bogatstvo ukusa i kremastu teksturu.
Palačinke: Bešamel sos može poslužiti kao fil za palačinke, posebno uz dodatak sira ili povrća.
Gratinirana jela: Bešamel sos se često koristi kao osnova za gratinirana jela poput musake, graška sa bešamelom ili gratiniranog krompira.
Pohovana hrana: Poslužite bešamel sos kao preliv uz pohovanu hranu poput pohovane piletine ili ribe.
Sendviči: Koristite bešamel sos kao preliv za sendviče, posebno uz dodatak pečenog mesa, povrća ili jaja.
Ovo su samo neki od načina kako možete koristiti bešamel sos, ali mogućnosti su gotovo beskonačne!

Oznake:

bešamel

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

urmasice
Prethodni

Recept za urmašice

cezar
Sledeći

Cezar salata, recept za lagan obrok

Sledeći
cezar
08.02.2024.

Cezar salata, recept za lagan obrok

Prethodni
07.02.2024.

Recept za urmašice

urmasice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖