• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Bešamel
Bešamel sos, foto: Shutterstock

Bešamel, recept za sos koji svako jelo pretvara u magiju

CityMagazine
08.02.2024. 1 min Recepti

Bešamel sos je najbolji pritelj svakoga ko voli da uživa u hrani. On čak i običan sendvič pretvara u gastro magiju.

Evo jednostavnog recepta za bešamel sos:

Sastojci:

50 g putera
50 g brašna
500 ml mleka
So
Biber
Muskatni oraščić (opciono)

Recept za urmašice

Uputstvo:

U šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno u otopljeni puter i mešajte konstantno dok ne dobijete glatku smesu.
Nastavite mešati smesu još oko 1-2 minuta kako biste “skratili” brašno.
Postepeno dodajte mleko u smesu, neprekidno mešajući kako biste izbegli grudvice.
Nastavite da kuvate smesu dok ne postane gušća i kremasta, oko 5-10 minuta.
Dodajte so, biber i po želji malo muskatnog oraščića za dodatni ukus.
Mešajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.


Bešamel sos i slaganje sa hranom

Povrće: Bešamel sos može biti odličan preliv za kuvano ili pečeno povrće poput brokolija, karfiola, šargarepe, spanaća ili krompira.
Testenine: Dodavanjem bešamel sosa možete obogatiti ukus i teksturu raznih testeninskih jela poput lazanja, špageta ili kanelona.

Pita: Koristite bešamel sos kao preliv za pitu od povrća ili mesa, dodajući bogatstvo ukusa i kremastu teksturu.
Palačinke: Bešamel sos može poslužiti kao fil za palačinke, posebno uz dodatak sira ili povrća.
Gratinirana jela: Bešamel sos se često koristi kao osnova za gratinirana jela poput musake, graška sa bešamelom ili gratiniranog krompira.
Pohovana hrana: Poslužite bešamel sos kao preliv uz pohovanu hranu poput pohovane piletine ili ribe.
Sendviči: Koristite bešamel sos kao preliv za sendviče, posebno uz dodatak pečenog mesa, povrća ili jaja.
Ovo su samo neki od načina kako možete koristiti bešamel sos, ali mogućnosti su gotovo beskonačne!

Oznake:

bešamel

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

urmasice
Prethodni

Recept za urmašice

cezar
Sledeći

Cezar salata, recept za lagan obrok

Sledeći
cezar
08.02.2024.

Cezar salata, recept za lagan obrok

Prethodni
07.02.2024.

Recept za urmašice

urmasice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖