Bešamel, recept za sos koji svako jelo pretvara u magiju
Bešamel sos je najbolji pritelj svakoga ko voli da uživa u hrani. On čak i običan sendvič pretvara u gastro magiju.
Evo jednostavnog recepta za bešamel sos:
Sastojci:
50 g putera
50 g brašna
500 ml mleka
So
Biber
Muskatni oraščić (opciono)
Uputstvo:
U šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno u otopljeni puter i mešajte konstantno dok ne dobijete glatku smesu.
Nastavite mešati smesu još oko 1-2 minuta kako biste “skratili” brašno.
Postepeno dodajte mleko u smesu, neprekidno mešajući kako biste izbegli grudvice.
Nastavite da kuvate smesu dok ne postane gušća i kremasta, oko 5-10 minuta.
Dodajte so, biber i po želji malo muskatnog oraščića za dodatni ukus.
Mešajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.
Bešamel sos i slaganje sa hranom
Povrće: Bešamel sos može biti odličan preliv za kuvano ili pečeno povrće poput brokolija, karfiola, šargarepe, spanaća ili krompira.
Testenine: Dodavanjem bešamel sosa možete obogatiti ukus i teksturu raznih testeninskih jela poput lazanja, špageta ili kanelona.
Pita: Koristite bešamel sos kao preliv za pitu od povrća ili mesa, dodajući bogatstvo ukusa i kremastu teksturu.
Palačinke: Bešamel sos može poslužiti kao fil za palačinke, posebno uz dodatak sira ili povrća.
Gratinirana jela: Bešamel sos se često koristi kao osnova za gratinirana jela poput musake, graška sa bešamelom ili gratiniranog krompira.
Pohovana hrana: Poslužite bešamel sos kao preliv uz pohovanu hranu poput pohovane piletine ili ribe.
Sendviči: Koristite bešamel sos kao preliv za sendviče, posebno uz dodatak pečenog mesa, povrća ili jaja.
Ovo su samo neki od načina kako možete koristiti bešamel sos, ali mogućnosti su gotovo beskonačne!