Boranija, recept naših baka
Boranija je mnogima omraženo jelo, ali ako se fino spremi može da bude pravo uživanje. Na vama je da li želite da spremite gušću ili čorbasriju verziju, ali reč je o odličnoj čorbici, koja je pravo okrepljene nakon napornog dana.
Evo starinskog recepta
Sastojci:
400 grama boranije
1 glavica crnog luka
2 čene belog luka
2 šargarepe
1 paškanat, ne mora
3 krompira
200 ml soka od paradajza
ulje
suvi začin, suva slatka paprika, biber, svež peršun, malo masti
Priprema:
Na kašiki masti ili ulja prodinstajte seckan crni luk i rendanu šargarepu i paškanat (ne mora). Dodajte suve začine pa seckan krompir i boraniju i paradajz sok i promešajte.
Nalijte vodu i kuvajte oko 30 minuta.
Dodajte seckani beli luk i peršun.
Ako želite gušću verziju ispasirate krompir i ostavite boraniju da vri još 10 minuta i zatim je poslužite.
Ako neko želi može da doda kašiku kisele pavlake.