Bundevara, recept za komad slatkog zadovoljstva
Tradicionalni kolač od bundeve spaja nežnu teksturu sa bogatim začinima, a njegova priprema je prava mala umetnost koja zahteva strpljenje i pažnju.
Bundevara je kolač koji odiše toplinom doma, idealan za popodnevni čaj ili kasnu kafu, i jednostavno mami osmehe svih ukućana.
Za pripremu bundevare, prvo se bundeva oljušti i narenda, a zatim lagano prokuva sa šećerom i malo cimeta, dok ne postane mekana i aromatična.
U posebnoj posudi, meša se brašno sa praškom za pecivo, vanilom i prstohvatom soli. Kad se bundeva ohladi, pažljivo se umeša u brašno, zajedno sa nekoliko kašika ulja i jajima, dok se ne dobije glatka i homogena smesa.
Smesa se potom sipa u prethodno podmazan i brašnom posut pleh, a po vrhu se može posuti seckanim orasima ili šećerom u prahu za dodatnu dekoraciju i hrskavost. Bundevara se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i miris koji prožima kuću.
Nakon pečenja, kolač se ostavi da se potpuno ohladi, a zatim se seče na sočne komade, spremne da budu posluženje koje budi nostalgiju i donosi radost. Bundevara je dokaz da i najjednostavniji sastojci, kada se pažljivo spoje, mogu stvoriti pravi mali gastronomski raj.
Bundevara, recept
Sastojci:
500 g bundeve (oljuštene i narendane)
200 g šećera
3 jaja
200 ml ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica mlevenog cimeta
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
Seckani orasi ili šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Priprema bundeve: Bundeva se oljušti i narenda, a zatim se stavi u šerpu sa 50 g šećera i kašičicom cimeta. Zagreva se na srednjoj temperaturi 10–15 minuta, dok ne omekša i ispusti sokove. Nakon toga se ostavi da se malo ohladi.
Priprema suve smese: U većoj posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.
Spajanje smesa: U ohlađenu bundevu se dodaju jaja i ulje, pa se sve dobro sjedini. Zatim se ova tečna smesa umeša u brašno, dok se ne dobije glatka i homogena smesa.
Priprema pleha: Pleh se premaže uljem i pospe brašnom. Smesa se ravnomerno rasporedi i po vrhu se može posuti seckanim orasima ili malo šećera u prahu za hrskavu koricu.
Pečenje: Bundevara se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i karakterističan miris.
Hlađenje i posluženje: Kolač se nakon pečenja ostavi da se potpuno ohladi, a zatim se seče na kocke ili pravougaonike i poslužuje uz čaj, kafu ili samo kao slatki užitak.

Trenutno nema komentara! Budite prvi