• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Bundevara
Bundevara, foto: Shutterstock/Pompiliu Maran

Bundevara, recept za komad slatkog zadovoljstva

CityMagazine
03.12.2025. 2 min Recepti

Tradicionalni kolač od bundeve spaja nežnu teksturu sa bogatim začinima, a njegova priprema je prava mala umetnost koja zahteva strpljenje i pažnju.

Bundevara je kolač koji odiše toplinom doma, idealan za popodnevni čaj ili kasnu kafu, i jednostavno mami osmehe svih ukućana.

Za pripremu bundevare, prvo se bundeva oljušti i narenda, a zatim lagano prokuva sa šećerom i malo cimeta, dok ne postane mekana i aromatična.

U posebnoj posudi, meša se brašno sa praškom za pecivo, vanilom i prstohvatom soli. Kad se bundeva ohladi, pažljivo se umeša u brašno, zajedno sa nekoliko kašika ulja i jajima, dok se ne dobije glatka i homogena smesa.

Smesa se potom sipa u prethodno podmazan i brašnom posut pleh, a po vrhu se može posuti seckanim orasima ili šećerom u prahu za dodatnu dekoraciju i hrskavost. Bundevara se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i miris koji prožima kuću.

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

Nakon pečenja, kolač se ostavi da se potpuno ohladi, a zatim se seče na sočne komade, spremne da budu posluženje koje budi nostalgiju i donosi radost. Bundevara je dokaz da i najjednostavniji sastojci, kada se pažljivo spoje, mogu stvoriti pravi mali gastronomski raj.

Vodena pita osvojila društvene mreže: Jednostavan recept koji sada svi žele

Bundevara, recept

Sastojci:

500 g bundeve (oljuštene i narendane)

200 g šećera

3 jaja

200 ml ulja

250 g brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica mlevenog cimeta

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

Seckani orasi ili šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Priprema bundeve: Bundeva se oljušti i narenda, a zatim se stavi u šerpu sa 50 g šećera i kašičicom cimeta. Zagreva se na srednjoj temperaturi 10–15 minuta, dok ne omekša i ispusti sokove. Nakon toga se ostavi da se malo ohladi.

Priprema suve smese: U većoj posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.

Spajanje smesa: U ohlađenu bundevu se dodaju jaja i ulje, pa se sve dobro sjedini. Zatim se ova tečna smesa umeša u brašno, dok se ne dobije glatka i homogena smesa.

Priprema pleha: Pleh se premaže uljem i pospe brašnom. Smesa se ravnomerno rasporedi i po vrhu se može posuti seckanim orasima ili malo šećera u prahu za hrskavu koricu.

Pečenje: Bundevara se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i karakterističan miris.

Hlađenje i posluženje: Kolač se nakon pečenja ostavi da se potpuno ohladi, a zatim se seče na kocke ili pravougaonike i poslužuje uz čaj, kafu ili samo kao slatki užitak.

Oznake:

bundevara

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Krompir
Prethodni

Genijalan trik za hrskavi krompir – bez rerne i kuvanja u vodi

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu
Sledeći

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

Sledeći
Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu
04.12.2025.

Sastojak za sarmu iz recepta starog 70 godina posvađao Balkance: Mnogima se gadi samo kad ga zamisle u ovom jelu

Prethodni
02.12.2025.

Genijalan trik za hrskavi krompir – bez rerne i kuvanja u vodi

Krompir

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖