• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
carsko meso
Carsko meso, foto: Shutterstock

Carsko meso: Kako da ga ispečete da bude sočno i ima savšenu koricu

CityMagazine
01.03.2024. 2 min Recepti

Evo kako da pripremite sočno kraljevsko meso s hrskavom korom.

Da bi vaše jelo bilo još ukusnije, preporučuje se da 24 sata pre pripreme probodete mast viljuškom i utrljate mešavinu soli, bibera ili začina po izboru radi dodavanja bogatog ukusa.

Kraljevsko meso, poznato i kao svinjski trbuh, pruža izvanrednu vrednost, bilo da planirate elegantan ručak ili posluživanje više osoba.

Bez obzira da li se peče na roštilju, tiganju, zamotano u rolnu ili u rerni, s hrskavom korom ili ne, postoji bezbroj načina za pripremu ovog omiljenog mesa širom sveta, kako u tradicionalnim, tako i u azijskim ili američkim kuhinjama.

Meso za carsko meso

Kada birate komad mesa, važno je obratiti pažnju na zdravu ružičastu boju. Ako želite postići hrskavu koru, ne brinite o belom sloju masti koji će se tokom pečenja pretvoriti u ukusnu hrskavicu. Međutim, izbegavajte meso koje ima sivkastu, žućkastu ili braonkastu nijansu, piše Pun Kufer.

Ako recept zahteva uklanjanje kože, budite pažljivi i koristite oštar nož ili zamolite mesara da to uradi za vas. Dodavanje začina može dodatno obogatiti ukus mesa. Preporučuje se da 24 sata pre pečenja probodete meso viljuškom i utrljate so, biber ili mešavinu začina po želji. Možete dodati i malo ulja kako bi se začini ravnomerno rasporedili i upili u meso. Budite kreativni s izborom začina i eksperimentišite prema sopstvenom ukusu, a zatim ostavite meso preko noći u frižideru kako bi upilo arome. Za dodatni ukus, možete koristiti začinsku pastu od komorača, biber u zrnu, beli luk i timijan.

Priprema carskog mesa

S obzirom na visok sadržaj masti u svinjskom trbuhu, pečenje na nižoj temperaturi i duže vreme može rezultirati sočnim mesom i hrskavom korom. Možete ga dinstati polako ili ga brzo ispeći na roštilju, zavisno od preferencija i recepata koje pratite.

Što se tiče temperature pečenja, recepti obično preporučuju pečenje na 160-180 stepeni Celzijusa oko dva sata, a zatim još pola sata na višoj temperaturi (180-200 stepeni). Alternativno, neki recepti predlažu početak pečenja na višoj temperaturi, ali bilo koja od ove metode pružiće zadovoljavajuće rezultate. Ako kora nije dovoljno hrskava, na kraju možete kratko propeći meso ispod roštilja, ali budite oprezni da ne zagori.

Carsko meso se takođe može peći na ražnju. Dva dana pre pripreme, meso se posoli i marinira u ulju s dodatkom šargarepe, luka, belog luka, ruzmarina, lovorovog lista i bibera. Potom se meso probuši i stavi na ražanj, a vatra treba da bude udaljena oko 40 centimetara do pola metra. Za detaljnije upute o ovom načinu pripreme, pogledajte relevantne recepte.

Postoji mnogo različitih recepata za pripremu kraljevskog mesa. Možete ga dinstati s pirinčem i aromatičnim začinima, pripremiti u rerni s povrćem, ili ga pržiti kako biste dobili hrskavu poslasticu. S obzirom na njegovu popularnost širom sveta, postoji mnoštvo načina da uživate u ovom ukusnom delikatesu.

Oznake:

carsko meso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

michelin
Prethodni

5 novih beogradskih restorana dobilo čuveno Michelin vodič priznanje

Josephine cocktail bar & restaurant
Sledeći

Kako se Josephine cocktail bar & restaurant našao među najboljima na svetu: Jedino mesto sa ovih prostora na listi 50 Best Discovery

Sledeći
Josephine cocktail bar & restaurant
02.03.2024.

Kako se Josephine cocktail bar & restaurant našao među najboljima na svetu: Jedino mesto sa ovih prostora na listi 50 Best Discovery

Prethodni
29.02.2024.

5 novih beogradskih restorana dobilo čuveno Michelin vodič priznanje

michelin

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖