• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
đuveč
Đuveč, foto: Angelika Heine / Alamy / Alamy / Profimedia

Đuveč, recept za tradicionalno jelo sa Balkana

CityMagazine
04.06.2024. 2 min Recepti

Đuveč je popularno jelo na Balkanu, koje se pravi od pirinča, mesa i povrća. Postoji mnogo varijacija, ali evo jednog klasičnog recepta:

Recept za đuveč

Sastojci:

500 g svinjetine ili piletine (može i govedina ili jagnjetina, po želji) 200 g pirinča 1 veća glavica crnog luka 2 šargarepe 2 crvene paprike 2 paradajza 2 čena belog luka 100 g graška (može i zamrznuti) 100 g boranije 2 kašike ulja ili masti 1 kašičica slatke paprike u prahu So i biber po ukusu 1 lovorov list 700 ml pilećeg ili goveđeg bujona Sveža peršun ili mirođija za dekoraciju

Uputstvo:

Priprema mesa i povrća:
Meso isecite na kockice.
Crni luk sitno iseckajte.
Šargarepe, paprike i paradajz isecite na kockice.
Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite.

Prženje mesa:


U velikom loncu ili dubokoj tiganji zagrejte ulje ili mast.
Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz posude i ostavite ga sa strane.

Priprema povrća:
U istom loncu, na preostaloj masnoći, propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte šargarepu, papriku i beli luk i pržite još nekoliko minuta.



Dodavanje paradajza i začina:
Dodajte iseckani paradajz i pržite dok ne omekša.
Dodajte slatku papriku u prahu, so, biber i lovorov list. Promešajte sve zajedno.

Dodavanje mesa i pirinča:
Vratite meso u lonac, dodajte pirinač i sve dobro promešajte.
Dodajte grašak i boraniju.

Kuvanje:
Nalijte bujon preko mesa i povrća, pokrijte lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri dok pirinač ne bude skuvan i sva tečnost se upije, otprilike 20-25 minuta.
Povremeno promešajte da se pirinač ne bi zalepio za dno.

Serviranje:
Kada je djuveč gotov, skinite ga sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
Poslužite djuveč topao, posut svežim peršunom ili mirođijom po želji.

Oznake:

đuveč

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Skriveno mesto u Zemunu pored Dunava, na kom ćete da se osećate kao da ste na moru
Prethodni

Skriveno mesto u Zemunu pored Dunava, na kom ćete da se osećate kao da ste na moru

Mekike
Sledeći

Mekike, recept za najbrži obrok

Sledeći
Mekike
04.06.2024.

Mekike, recept za najbrži obrok

Prethodni
01.06.2024.

Skriveno mesto u Zemunu pored Dunava, na kom ćete da se osećate kao da ste na moru

Skriveno mesto u Zemunu pored Dunava, na kom ćete da se osećate kao da ste na moru

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖