Đuveč, recept za tradicionalno jelo sa Balkana
Đuveč je popularno jelo na Balkanu, koje se pravi od pirinča, mesa i povrća. Postoji mnogo varijacija, ali evo jednog klasičnog recepta:
Recept za đuveč
Sastojci:
500 g svinjetine ili piletine (može i govedina ili jagnjetina, po želji) 200 g pirinča 1 veća glavica crnog luka 2 šargarepe 2 crvene paprike 2 paradajza 2 čena belog luka 100 g graška (može i zamrznuti) 100 g boranije 2 kašike ulja ili masti 1 kašičica slatke paprike u prahu So i biber po ukusu 1 lovorov list 700 ml pilećeg ili goveđeg bujona Sveža peršun ili mirođija za dekoraciju
Uputstvo:
Priprema mesa i povrća:
Meso isecite na kockice.
Crni luk sitno iseckajte.
Šargarepe, paprike i paradajz isecite na kockice.
Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite.
Prženje mesa:
U velikom loncu ili dubokoj tiganji zagrejte ulje ili mast.
Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz posude i ostavite ga sa strane.
Priprema povrća:
U istom loncu, na preostaloj masnoći, propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte šargarepu, papriku i beli luk i pržite još nekoliko minuta.
Dodavanje paradajza i začina:
Dodajte iseckani paradajz i pržite dok ne omekša.
Dodajte slatku papriku u prahu, so, biber i lovorov list. Promešajte sve zajedno.
Dodavanje mesa i pirinča:
Vratite meso u lonac, dodajte pirinač i sve dobro promešajte.
Dodajte grašak i boraniju.
Kuvanje:
Nalijte bujon preko mesa i povrća, pokrijte lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri dok pirinač ne bude skuvan i sva tečnost se upije, otprilike 20-25 minuta.
Povremeno promešajte da se pirinač ne bi zalepio za dno.
Serviranje:
Kada je djuveč gotov, skinite ga sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
Poslužite djuveč topao, posut svežim peršunom ili mirođijom po želji.
No Comment! Be the first one.