Gulaš, tradicionalni recept
Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete da ga poslužite uz pire, pirinač, pastu…
Evo tradicionalnog recepta za pripremu gulaša. Možete i da prepolovite sastojke i izbacite one koje ne volite.
Sastojci:
750 g goveđeg mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš)
2 srednje velike glavice crnog luka (sitno iseckane)
2 češnja belog luka (sitno iseckana)
2-3 kašike svinjske masti ili ulja
2 kašike slatke crvene paprike u prahu
1 kašičica ljute crvene paprike u prahu (opciono, za ljubitelje pikantne hrane)
2 paradajza (ili 1 kašika paradajz pirea)
2 crvene paprike (iseckane na kolutove)
So i biber po ukusu
1 lovorov list
1 kuvanog paradajza (opciono)
1-2 šolje goveđeg bujona (ili vode)
Svež peršun za dekoraciju
Uputstvo:
Isecite meso na kockice, posolite i pobiberite. U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte svinjsku mast ili ulje. Dodajte iseckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i dinstajte još nekoliko minuta, dok ne zamiriše.
Dodajte komade mesa u lonac i propržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi.
Dodajte crvenu papriku u prahu i ljutu papriku (ako koristite) te dobro promešajte kako bi se začini ravnomerno rasporedili po mesu.
Sipajte sok od paradajza i pustite da se krčka oko 5 minuta.
Dodajte iseckane paradajze (ili paradajz pire) i lovorov list. Mešajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša.
Sada dodajte iseckane crvene paprike i dobro promešajte, može i bez paprike.
Postepeno sipajte goveđi bujon (ili vodu) dok prekrije sve sastojke. Dodajte so i biber po ukusu.
Smanjite temperaturu na nisku i pokrijte lonac. Kuvajte gulaš oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući, dok meso i povrće ne omekšaju i gulaš ne postane gust.
Kada je gulaš gotov, poslužite ga toplog, ukrašenog sa svežim peršunom.
Gulaš je tradicionalno jelo koje se može služiti uz krompir, testeninu, pirinač ili svež hleb. Uživajte u ovom ukusnom i toplom obroku!
No Comment! Be the first one.