Jaffa – recept za domaću verziju poznatog slatkiša koji će vas oduševiti
Jaffa je jedan od omiljenih kupovnih slatkiša svih generacija. No, da li ste znali da ovaj ukusni biskvit sa pomorandžom i čokoladom možete napraviti i u kućnoj verziji?
Mladi hrvatski kuvar amater i zaljubljenik u slatkiše Leo Jurešić nedavno je za jutarnji.hr podelio recept za domaći jaffa keks koji prenosimo u nastavku, a koji će vas sigurno oduševiti ukoliko ste ljubitelj ovog poznatog slatkiša:
Jaffa po receptu Lea Jurešića
Za žele:
- 170 ml soka od pomorandže
- 130 g šećera
- 60 g vode
- korica pomorandže
- 10 g želatina u prahu
Želatin promešajte sa 3 kašike hladne vode i ostavite sa strane. Sok, šećer, vodu i koricu stavite da proključa, pa dodajte želatin. Procedite i ostavite da se stegne u frižideru ili zamrzivaču.
Za biskvit:
- 1 jaje
- 40 g šećera
- 40 g brašna
- ½ kašike praška za pecivo
Jaje umutite sa šećerom, pa dodajte koricu pomorandže, prašak za pecivo i brašno. Sve dobro pomešajte, pa smesu stavite u poslastičarsku kesu i izlivajte keksiće na pleh sa obeleženim poljima. Pecite na 170 ºC 10-12 min.
Za čokoladnu glazuru:
- tamna čokolada
- kokosovo ulje
Kada se biskvit ispeče i ohladi, na svaki nanesite žele koji ste takođe isekli u krugove malo manje veličine, a zatim sve zajedno pomoću čačkalice umočite u otopljenu čokoladu u koju ste dodali malo kokosovog ulja.
View this post on Instagram
Savet plus:
Žele daje određenu teksturu keksu, no umesto njega, biskvit jednostavno možete malo natopiti sokom od pomorandže. Uživajte u ukusnom i sočnom domaćem jaffa keksu!
Izvor: jutarnji.hr