• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
karađorđeva
Karađorđeva šnicla, foto: Sergii Koval / Alamy / Profimedia

Karađorđeva šnicla, jelo koje je nastalo slučajno: Priča Titovog kuvara koji je osmislio kraljevski gastro klasik

CityMagazine
23.10.2025. 2 min Recepti

Karađorđeva šnicla je danas gotovo sinonim za luksuzni obrok u restoranima širom Srbije i regiona, ali malo ko zna da nije staro srpsko jelo, već čista kulinarska improvizacija jednog majstora.

Sve je počelo 1956. godine kada je Milovan Mića Stojanović, tada Titov kuvar, dobio neobičan zahtev. Kako sam je ispričao za Nova.rs, “došla mi je spikerka Radio Beograda… ispostavilo se posle da je to bila Tamara Broz, Titova snaja. Tražila je ‘kijevski kotlet’. Nisam imao puter, nisam imao ni pileće meso, ali rekoh: ‘Može’. Umesto putera stavim kajmak, umesto piletine – teletinu.”

Rezultat? Spikerka je bila oduševljena i odmah je proglasila da je bolje od klasičnog kijevskog kotleta. Mića je, kako sam kaže, šniclu potom predstavio i na prvoj kulinarskoj izložbi, a zatim i širom sveta – svaki put kad je trebalo predstaviti neko “naše jelo”, tu je bila Karađorđeva šnicla.

Mića je želeo da recept bude autentičan i zaštićen, ali ne da bi neko dobio novac, već da bi tradicija i original ostali netaknuti.

Po njegovim rečima, u original ide samo kajmak, bez šunke, kiselog krastavca ili drugih improvizacija. Kajmak, koji se pravio samo u Šumadiji i Hercegovini, daje ovoj šnicli posebnu kremastu teksturu.

I zašto se zove Karađorđeva?

Zato što je rođen u Šumadiji, a serviranje jela ima simboliku: šnicla predstavlja vojnika, majonez lentu, a parče limuna – Karađorđevu zvezdu.

Svaki detalj ima svoje značenje, baš kao što u svakom Mićinom receptu ima i istorije, geografije… pa čak i biologije, kako on šaljivo dodaje, ispričao je za Nova.rs slavni kuvar pre nekoliko godina.

“Ako Karađorđe sad ne ustane, nikad neće”: Omiljena srpska šnicla je dobila svoju posnu verziju – naziv je čist zločin

Recept za Karađorđevu šniclu po Mići Stojanoviću


Sastojci:

4 svinjske ili teleće šnicle (oko 150 g po komadu)

200 g starog kajmaka

100 g brašna

2 jaja

150 g prezli

So i biber po ukusu

Ulje ili mast za prženje

Priprema:

Priprema mesa: Šnicle istanjiti na oko 1 cm, posoliti i pobiberiti.

Punjenje: Na sredinu svake šnicle staviti oko 40 g kajmaka. Krajeve preklopiti i urolati u čvrst rolat.

Paniranje: Uvaljati u brašno, potom u umućena jaja, a zatim u prezle.

Prženje: U dubokom tiganju zagrejati ulje ili mast. Pržiti šnicle dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Serviranje: Poslužiti uz pomfrit, tartar sos i svežu salatu.

Saveti:

Za bogatiji ukus možete dodati malo rendanog kačkavalja u punjenje.

Pazite na temperaturu ulja – šnicla treba da bude hrskava spolja, a sočna iznutra.

Bonus video:

@city_magazine

Probali smo da napravimo čuvenu kajganu Gordona Remzija — i iskreno, vredi svake sekunde! 🥰🍳 #foodlover #kajgana recept“

♬ Happy / Video CM / Ukulele ♬ Cooking / Family(897363) – ImoKenpi-Dou

Oznake:

karađorđeva šnicla

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

proja
Prethodni

CNN izabrao 50 najboljih hlebova sveta – među njima i srpska proja

Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana
Sledeći

Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana

Sledeći
Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana
25.10.2025.

Stari restoranski trik koji će vam uštedeti više od 50 evra nedeljno na namirnicama: Imamo i spisak jela za 7 dana

Prethodni
23.10.2025.

CNN izabrao 50 najboljih hlebova sveta – među njima i srpska proja

proja

3 Comments

  1. alfakentaur kaže:
    23.10.2025. u 21:15

    Ma dosta mitomanije – to je lokalna varijanta cordon bleu.

    Odgovori
  2. Aco kaže:
    24.10.2025. u 06:49

    Kakav lažov. Jeste, pa mu Tito. Đilas i Moša dali naziv. Još isoade da jje i plagijat. Jelo postoji odavno i nije poznato ko ga je izmislio.

    Odgovori
  3. Anonimni kaže:
    24.10.2025. u 22:23

    u Slovenji ima Ljubljanski zrezek. isto.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖