Kiflice sa majonezom: Mekane i prhke
Kažu da je pvo recept za najmekanije kaflice. Domaćice upozoravaju da će vam testo kada završite sa mešenjem izgledati premekano, ali da baš takvo treba da bude.
Ovo je recept:
Potrebno je
500 g mekog brašna tip
250 ml mleka
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
100 g majoneza
1 kašičica soli
PREMAZ:
100 g krem margarina
100 g gaude
PREMAZ:
1 jaje
ako želite susam ili kim
Priprema:
U mlako mleko dodati šećer ikvasac. Ostaviti na toplom mest 10 minuta da kvasac nadođe, pa sipati u posudu za mešanje kvasac, polovinu brašna, majonez i so. U drugu polovinu brašna dodajte prašak za pecivo i polako sipajte u posudu s kvascem, dok sve vreme mesite testo.
Testo pokriti krpom i ostaviti ga na toplom mestu 20 minuta. Nakon toga podeliti ga na 16 loptica, ostaviti ih opet da narastu. Posle 20 minuta svaku lopticu razvucite, premažite je margarinom, stavite štapić gaude, i smotajte kiflicu.
Poređajte ih u pleh, ostavite još jedno 30 minuta a zatim premažite jajetom i pospite susamom i kimom po želji. Pecite ih na 220 stepeni dok ne porumene.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice