Krofne: Recept za početnike
Krofne su tako jedna moćna stvar. Možete da menjate punjena i da imate i slatku i slanu varijantu. Ali za početak, kako da ih napravite.
Potrebno je:
700 grama brašna
- dva jaja
- 50 grama svežeg kvasca
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- jedna kašičica soli
- jedna kašika šećera
- narendana korica narandže ili limuna
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Dobro izmešajte i umesite mekše testo. Ako vam je previše retko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi.
Prekrijte testo krpom i ostavite oko sat da nadođe.
Kada je testo nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.
U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obe strane.
Kada su gotove ostavite ih na salveti da se ocede.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice