Krofne: Recept za početnike
Krofne su tako jedna moćna stvar. Možete da menjate punjena i da imate i slatku i slanu varijantu. Ali za početak, kako da ih napravite.
Potrebno je:
700 grama brašna
- dva jaja
- 50 grama svežeg kvasca
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- jedna kašičica soli
- jedna kašika šećera
- narendana korica narandže ili limuna
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Dobro izmešajte i umesite mekše testo. Ako vam je previše retko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi.
Prekrijte testo krpom i ostavite oko sat da nadođe.
Kada je testo nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.
U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obe strane.
Kada su gotove ostavite ih na salveti da se ocede.
No Comment! Be the first one.