Kuvani sajder: Preukusan praznični napitak koji je odlična alternativa kuvanom vinu
Kuvani sajder je jedan vrlo ukusan zimski napitak, koji je nepravedno zapostavljen. Naime, tokom hladnih zimskih večeri, mnogi ljudi vole da se ugreju uz šoljicu toplog napitka, ali uglavnom su to čaj, topla čokolada ili kuvano vino. No, praznični recept za kuvani sajder, koji danas delimo sa vama, idealna je alternativa za one koji nisu ljubitelji kuvanog vina. Možete ga napraviti i u bezalkoholnoj verziji, ali ako ste zimogrožljivi, u svoj napitak dodajte i koju kap omiljenog alkoholnog pića da vas dodatne ugreje. Recept sledi u nastavku:
Kuvani sajder
Sastojci:
Za sajder:
- 1,8 l sajdera od jabuke
- 30 g svežih ili smrznutih brusnica
- 1 kašika pomorandžine kore
- 3 štapića cimeta
- 2 zvezdasta anisa
- 1 kašika javorova sirupa
- 1½ kašičica pimenta
- 1½ kašičica ekstrakta vanile
Za posluživanje i dekoraciju:
- Kriške pomorandže
- Brusnice
- Štapići cimeta
- Kriške jabuke
- 120 ml brendija ili ruma
Priprema:
- Sve sastojke za sajder ubacite u veći lonac i ostavite na srednje jakoj vatri da se greje do ključanja, ali ne sme da proključa.
- Zatim smanjite temperaturu na najnižu i nastavite da kuvate sajder još 45 minuta do sat vremena, dok se svi ukusi fino ne povežu.
- Sipajte u lepe staklene čaše, dekorišite štapićima cimeta, kriškama voća i poslužite. Živeli!
Izvor: Index.hr