Lovačke šnicle, recept za sočno jelo
Lovačke šnicle su klasično domaće jelo koje kombinuje sočne šnicle sa aromatičnim sosom od pečuraka, luka i dimljene slanine. Ovo jelo je poznato po bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi, idealno za laganu, ali raskošnu večeru za dvoje. Uz šnicle se odlično slaže pire krompir ili sveža sezonska salata, a sos od pečuraka čini svaku zalogaj posebnom.
Sastojci:
2 teleće ili svinjske šnicle (oko 150–180 g svaka)
So i biber po ukusu
2 kašike brašna
2–3 kašike ulja
50 g dimljene slanine ili pečenice, isečene na tanke trakice
100 g šampinjona, isečenih na listiće
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana
50 ml belog vina (po želji)
150 ml pilećeg ili povrtnog bujona
1 kašika pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
Malo peršuna za dekoraciju
Priprema:
Šnicle se lagano izlupa kuhinjskim čekićem, posole i pobiberi sa obe strane.
Uvaljaju se u brašno i otresaju višak.
U tiganju zagreje ulje i proprže šnicle sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Šnicle se zatim izvade iz tiganja i drže sa strane.
U isti tiganj doda se seckana slanina i proprži dok ne postane hrskava.
Dodaju se crni luk i šampinjoni, pa se dinstaju dok ne omekšaju.
Po želji, doda se belo vino i pusti da kratko provri, kako bi alkohol ispario.
Umeša se bujon i pavlaka, sve se dobro sjedini i pusti da se sos lagano krčka 5–7 minuta.
Šnicle se vrate u tiganj, sos se prelije preko njih, poklopi i kuva još 5 minuta da se ukusi sjedine.
Na kraju, jelo se pospe sitno seckanim peršunom i posluži toplo.
Saveti:
Uz lovačke šnicle najbolje idu pire krompir ili sveža salata.
Umesto belog vina, može se koristiti i voda ili dodatni bujon za blaži sos.

Trenutno nema komentara! Budite prvi