Medenjaci, recept sa medom
Medenjaci su pravi praznični kolači, ako ste dovoljno maštoviti mogu da budu i ukras za jelku.
Medenjaci sa medom
Sastojci:
300 g brašna
100 g meda
100 g šećera
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
100 g putera ili margarina
Prstohvat soli
Priprema:
Priprema testa:
U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i so.
U manjoj šerpi otopite med i puter na laganoj vatri. Dodajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se malo ohladi.
U smesu sa medom i puterom dodajte jaje i dobro promešajte. Zatim dodajte suve sastojke i sve sjedinite u glatko testo.
Hlađenje testa:
Pokrijte testo plastičnom folijom i stavite ga u frižider na najmanje 30 minuta (što duže odstoji, biće lepši).
Oblikovanje medenjaka:
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo na debljinu od oko 0,5 cm.
Ispecite medenjake pomoću modli za kolače u željenim oblicima.
Pečenje:
Stavite medenjake na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 8-10 minuta. Medenjaci treba da budu blago zlatno-smeđi.
Dekoracija (po želji):
Kada se medenjaci ohlade, možete ih dekorisati glazurom od šećera u prahu i vode ili otopljenom čokoladom.
Ovi medenjaci su ukusan, mirisan, i mekši zahvaljujući medu koji im daje posebnu sočnost. Uživajte u pripremi i degustaciji!
No Comment! Be the first one.