• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pire
Pire, foto: Sea Wave / Alamy / Profimedia

Možete li pripremiti pire krompir unapred i podgrejati ga? Stručnjak otkriva trikove

CityMagazine
30.11.2025. 2 min Recepti

Mnogi se pitaju da li je moguće napraviti pire krompir unapred i da li će, kada se podgreje, zadržati kremastu i pahuljastu teksturu. Džulija Holman, vlasnica prodavnice i ketering servisa Formaggio Kitchen, kaže da je to potpuno izvodljivo – ali uz nekoliko ključnih koraka. Pire možete pripremiti i do tri dana ranije, čuvati ga u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, a prilikom podgrevanja dodati malo mleka ili pavlake kako bi ostao savršeno kremast, piše simlyrecepies.com.

Koliko dana unapred možete napraviti pire krompir?

Holman tvrdi da, prateći njene savete za pripremu unapred, možete napraviti kremasti pire krompir i do tri dana ranije. Nakon što je spreman, preporučuje da se stavi u hermetički zatvorenu posudu, potpuno ohladi, i tek potom prebaci u frižider do velikog dana.

Ova informacija je za mene prava revolucija. Ručno pasiranje ogromnog lonca kuvanog krompira nije nimalo jednostavno, a sigurno ne želite da to radite u svečanoj odeći. Znati da ga možete pripremiti i do tri dana ranije, a da i dalje bude lagan i pahuljast kao da je svež, je ogroman plus.

Najbolji način za pripremu pirea unapred

Glavni trik Džulije Holman za pire koji se ponovo podgreva i ostaje glatki i svilenkasti jeste dodavanje dodatne količine tečnosti. U zavisnosti od recepta, to može biti mleko, pavlaka, puter, kiselo mleko ili bilo koja kombinacija mlečnih proizvoda koju volite.

Koliko tečnosti dodati? Trik je da pire dobije konzistenciju sladoleda tipa „soft serve“. „Treba da drži oblik, ali da se lako oblikuje“, objašnjava Holman. Pošto se pire prilikom podgrevanja često suši, dodatna tečnost pomaže da ostane kremast čak i kada je vruć i spreman za posluženje.

Holman naglašava i važnost ručnog pasiranja. Iako je primamljivo koristiti mikser i odmoriti ruke, lako možete preterati i dobiti gumenasti pire. Ručno pasiranje daje laganiji i pahuljastiji rezultat.

Da li znate da pire možete da zaledite: Evo kako da ga podgrejete da bi bio kao da je tek spremljen

Kako podgrejati pire krompir

Za podgrevanje, rasporedite pire u ravnomernom sloju u plitkoj vatrostalnoj posudi kako bi se zagrejao što brže. Holman predlaže da ga pospete sa malo parmezana pre nego što ga stavite u rernu zagrejanu na 175°C .

Za 20–30 minuta biće spreman za serviranje uz sos. Dodatna tečnost održava kremastu teksturu, ali ako ste zabrinuti da bi se mogao osušiti, možete ga prekriti aluminijumskom folijom. Obavezno ga dobro promešajte pre serviranja.

Oznake:

pire

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

lazanje
Prethodni

Zašto nikada ne biste smeli da zamrzavate sir? Stručnjak otkriva razlog

Krompir
Sledeći

Genijalan trik za hrskavi krompir – bez rerne i kuvanja u vodi

Sledeći
Krompir
02.12.2025.

Genijalan trik za hrskavi krompir – bez rerne i kuvanja u vodi

Prethodni
29.11.2025.

Zašto nikada ne biste smeli da zamrzavate sir? Stručnjak otkriva razlog

lazanje

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖