Najbolji recept dana: Pita sa krompirom
Evo odličnog recepta za pitu sa krompirom – tradicionalnu, sočnu i hrskavu!
Pita sa krompirom je jedno od onih jela koje su jednostavne za pripremu, ali mogu biti neverovatno ukusne uz prave trikove.
Koji krompir koristiti? Najbolje je koristiti brašnjavi krompir (poput onog za pire) jer će lepo omekšati i dati sočniji nadev. Ako koristiš mladi krompir, on može biti malo čvršći i duže se peći.
Kako da pita bude još sočnija?
Dodaj malo pavlake ili jogurta u nadev – to će mu dati kremastiju teksturu. Ako želiš bogatiji ukus, u smesu možeš dodati malo naribanog sira (npr. feta ili sir trapist). Pre pečenja možeš pitu preliti mešavinom kisele vode i ulja – to pomaže da kore upiju vlagu i budu mekše iznutra, a hrskave spolja.
Pita sa krompirom
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500 g krompira
1 glavica crnog luka
100 ml ulja (ili 50 ml ulja + 50 ml kisele vode za dodatnu hrskavost)
1 kašičica soli 1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice aleve paprike (po želji)
Priprema:
Priprema nadeva:
Krompir oljušti i narendaj na krupno rende ili sitno iseckaj. Crni luk sitno iseckaj i proprži na malo ulja dok ne postane staklast. Dodaj narendani krompir, posoli, pobiberi i dodaj alevu papriku. Dobro promešaj i ostavi da malo omekša.
Filovanje kora:
Uzmi jednu koru, premaži je mešavinom ulja i kisele vode. Preko nje stavi drugu koru, pa po njoj rasporedi nadev od krompira. Urolaj u rolat ili savij u obliku puža (za burek varijantu).
Pečenje:
Poređaj rolate u podmazan pleh. Premaži ih uljem i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, oko 35-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Služiti toplo
Po želji možeš premazati sa malo putera kad se ispeče ili preliti jogurtom za dodatnu sočnost.
Nema komentara! Budite prvi.