Našli smo 40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara
Da li volite pileći paprikaš? Ovo je recept iz starog jugoslovenskog kuvara koji vraća u detinjstvo.
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s pečurkama se jelo više nego danas. Cene mesa u prodavnicama i mesarama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu da jedu samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo da pripazimo na budžet pri kupovini namirnica pa moramo da se okrenemo jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslovenskih. Svi se dobro sećamo šta su naše bake, dede, majke i očevi ukusno kuvali, a portal net.hr u serijalu “Okusi Jugoslavije” donosi recept glavnog jela iz kuvara Olge Novak Marković pod nazivom “Jugoslavenska kuhinja” iz 1983. godine.
Pileći paprikaš s njokama
Sastojci za 4 osobe:
1 pile, 80g ulja
2 kašike sosa od paradajza
1 kašika aleve paprike
20 g brašna
2 kašike kisele pavlake
3-4 glavice crnog luka
1 kašika belog vina
4 sveže paprike
so
peršun
Priprema:
Iseckani luk ispržimo na ulju, dodamo brašno, sos od paradajza, mlevenu papriku i zalijemo. Kad se ova zaprška dobro prokuva, dodamo u nju iseckano pile i pržimo ga dok ne omekša. Meso tada stavimo u drugu posudu, a sos procedimo i dodamo naseckanu svežu papriku. Kuvamo na laganoj vatri još nekoliko minuta, dodamo kašiku vina i sos poslužimo s njokama.
Po želji sosu možemo dodati još kiselu pavlaku i sitno seckani peršun.
Izvor: net.hr