Njoke, osnovni recept
Za njoke, savršene slasne zalogaje koji samo kliznu niz grlo, potrebna su vam samo tri sastojka, po pravom italijanskom receptu.
Krompir: Koristite skrobne bele krompire.
Brašno: Univerzalno brašno upija vlagu i pomaže u stvaranju glutena.
Jaje: Jaje dodaje vlagu i deluje kao veza, što znači da pomaže da se knedle drže zajedno.
Njoke možete da spremite i dva dana unapred. Nakon pto ih skuvate, procedite ih i prenesite knedle u posudu s ledom. Ponovo procedite, prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Ako želite da ih duže čuvate , možete da ih zamrznete do šest nedelja. Odmrzavajte ih u frižideru.
RECEPT ZA NJOKE
Sastojci
1 šolja pire krompira
1 šolja ključale vode
1 jaje, umućeno
1 kašičica soli
⅛ kašičice crnog bibera
1 ½ šolje univerzalnog brašna
Uputstvo
Stavite pire krompir u srednju posudu. Dodajte ključalu vodu; mešajte dok se ne sjedini. Ostavite da se ohladi.
Dodajte umućeno jaje, so i biber. Dodajte dovoljno brašna da napravite prilično čvrsto testo. Stavite testo na dobro brašnjavu dasku. Lagano mesite.
Podelite testo na pola. Oblikujte svaku polovinu u dugu, tanku rolnu, debljinu kao štapić za hleb. Nožem umočenim u brašno, secite na komade veličine zalogaja.
Stavite nekoliko njoka u ključalu vodu. Kada njoki isplivaju na površinu, izvadite ih šupljom kašikom. Ponavljajte dok svi ne budu skuvani.
Hranljive vrednosti (po porciji)
462 Kalorije
4g Masti
91g Ugljeni hidrati
15g Proteini
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme kuvanja: 5 minuta
Ukupno vreme: 15 minuta
Porcije: 2
Prinos: 2 porcije
Ovo je osnovni recept za njoke, sos pravite po svojoj želji, kao i za paste.
No Comment! Be the first one.