Ovo je omiljeno jelo Tonija Soprana, i imamo tačan recept
The Sopranos je serija za sva vremena, a Toni Soprano omiljeni lik.
Ono što znamo kroz istoriju pop kulture, u filmovima i serijama o mafiji se dobro krka. Ni Sopranosi nisu zastojali sa hranom i receptima, iako naravno ti segmenti nisu bili u prvom planu.
Ostaje nam upamćeno jelo ziti, omiljeno jelo Tonija Soprana koji je pravila neomiljena majka, Livija. Nedeljni cooking nam donosi recept za ovo jelo.
SASTOJCI
- ½ crnog luka
- 3 šargarepe
- 2 stabljike celera isečene na kockice
- 4 čena belog luka
- 450 grama mlevene govedine
- 220 grama pančete
- 3 italijanske slatke kobasice (za koje takođe ostavljamo recept!)
- 3 konzerve pasiranog paradajza
- šolja rikota sira
- šolja rendanog parmezana
- 450 grama mocarele
- 600 grama rigatoni testenine
Italijanska slatka kobasica:
- ½ kg mlevenog svinjskog mesa (od plećke)
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kašika suvog peršuna
- ½ kašike belog luka u prahu
- ½ kašike crnog luka u prahu
- ½ kašika suvog bosiljka
- ½ kašike soli
- 1/3 kašike bibera
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika ljute tucane paprike
- prstohvat braon šećera
- prstohvat suvog origana
- prstohvat suvog timijana
PRIPREMA
Kobasice:
- Sve začine pomešati sa mesom, rukama, dok potpuno ne sjedinite smesu. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru do 12 sati kako bi meso lepo upilo sve začine i poprimilo njihovu aromu
- Kao podlogu za oblikovanje kobasica koristite papir za pečenje. Vajati kobasice širine do 1 cm i pravite čvrst oblik. Ako ne iskoristite sve kobasice, ostatak možete da čuvate u zamrzivaču u vakuum kesama, a možete i da ih ubacite u creva za kobasice
Ziti:
- Pripremite veliku posudu za pečenje. Skuvajte i procedite 900 grama rigatoni paste
- U tiganju propržite mleveno meso i sitno seckanu pančetu. Kada meso poprimi svetliju boju prebacite ga u činiju sa strane. Zatim u isti tiganj dodajte luk, celer, šargarepe, propržite uz mešanje, sve dok ne zamiriše. Beli luk je poslednji, dodajte ga i sačekajte još dva-tri minuta
- Sipajte pasirani paradajz i izgnječite ga varjačom. U sve to dodate i nekoliko listova svežeg bosiljka (po mogućstvu italijanskog)
- Posle nekoliko minuta u dodajte meso i sve dinstajte još 30 minuta
- U skuvanu testeninu dodajte malo sosa, čisto da ne bi postala suva. Zatim dodajte rikotu, rendani sir i oko 200 grama mocarele. Dobro promešajte
- Testeninu, sa malo sosa i sirom, stavite u posudu za pečenje, a onda preko dodajte ostatak sosa i prekrijte preostalom mocarelom
- Posudu pokrijte folijom i pecite 45 minuta na 350 stepeni. Zatim skinite foliju i vratite u rernu na još 15 minuta, posle čega je jelo spremno.