Ovo je tajni sastojak za gulaš koji nikad niste probali, a koji će vas oduševiti
Dunja je ukusno voće s kojim ste se sreli puno puta u životu, ali verovatno niste znali šta tačno sa njom da radite. Pored toga što je savršena za pripremu džemova i marmelada, nije retkost da se koristi i kao dodatak kuvanim jelima.
Dunja se često koristi u slanim jelima, kao dodatak varivima ili pečenom mesu, gde njena oporost može pomoći u produbljivanju ostalih ukusa.
Svinjski gulaš s dodatkom dunja je jelo čije se varijacije mogu pronaći u Portugalu, Španiji i Meksiku. U Španiji je jelo poznato kao guiso de cerdo con membrillo i uključuje svinjetinu kuvanu sa pastom od dunja koja se zove membrillo. U Meksiku se varijacija ovog jela zove chamorro de puerco con membrillo, a radi se o izdašnom gulašu od svinjske kolenice, paste od dunja i raznih začina.
Ako želite isprobati dunje u nekom slanom jelu, pokušajte je priključiti i vašem regularnom receptu za gulaš, koji koristite svakodnevno. Bitno je samo da ih jednostavno ogulite i naseckajte na sitne komadiće i ubacite u gulaš tokom poslednjih 30 minuta kuvanja.
Kad kuvate sa dunjom, dobro je skuvajte kako bi njeno meso omekšalo i pustilo svoju aromu. Uz malo kreativnosti i eksperimentisanja, možete otkriti nove načine korišćenja ovog svestranog voća i dodati prepoznatljivu notu svojim kulinarskim kreacijama.
Međutim, ovde nije kraj korišćenja dunje kao slanog jela. Postoje mnogi drugi recepti koji čekaju da se dese. Dunje se mogu i peći u rerni sa korenastim povrćem poput šargarepe ili batata. Očistite ih, narežite na kockice te ih u vatrostalnoj posudi pomešajte sa korenastim povrćem i maslinovim uljem. Pecite u rerni dok sve zajedno ne omekša i ne postigne karamelizaciju. Dunje će pečenom povrću podariti jedinstvenu slatkoću i ugodnu teksturu.