Palenta, recept sa pečenim povrćem idealan za leto
Palenta je idealna hrana jer se lako sprema, i laka je za varenje. Postoji bezbroj mogućnosti, a danas vam donosimo jedan italijanski recept.
Palenta sa pečenim povrćem
Sastojci:
Za palentu:
1 šolja palente (kukuruznog brašna) 4 šolje vode 1 kašika maslinovog ulja 1/2 šolje rendanog parmezana So i biber po ukusu
Za pečeno povrće:
1 crvena paprika, isečena na trakice 1 žuta paprika, isečena na trakice 1 crni patlidžan, isečen na kockice 1 tikvica, isečena na kolutove 1 crveni luk, isečen na tanke kolutove 2-3 čena belog luka, sitno seckana 2 kašike maslinovog ulja So i biber po ukusu 1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice Svež peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Priprema palente: U velikom loncu, zagrijte vodu do ključanja. Dodajte malo soli. Polako dodajte palentu u ključalu vodu, neprekidno mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Smanjite vatru na nisku i nastavite da mešate dok se palenta ne zgusne i počne da se odvaja od strane lonca (oko 15-20 minuta). Kada je palenta gotova, dodajte maslinovo ulje i rendani parmezan. Dobro promešajte. Po potrebi, začinite solju i biberom. Priprema pečenog povrća: Zagrijte rernu na 200°C (400°F). U velikoj posudi, pomešajte sveže povrće, seckani beli luk, maslinovo ulje, origano, so i biber. Rasporedite povrće u jednom sloju na plehu za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne postane mekano i blago karamelizovano. Serviranje: Servirajte palentu toplu, prelivena pečenim povrćem. Po želji, pospite svežim peršunom za dodatni svežinu.
Napomena:
Palenta može biti poslužena kao osnovni deo jela ili kao prilog. Ako želite da je poslužite kao glavno jelo, možete dodati i malo pečenog mesa ili ribe.
Ovaj recept je lagan, ukusan i pruža sjajan uvid u jednostavnu italijansku kuhinju. Uživajte!