• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
paradajz sos
Foto: Shutterstock/Nicole Piepgras

Paradajz sos, recept za najbolju teksturu i aromu

Marija Arsić Milosavljević
20.08.2024. 2 min Recepti

Ukoliko ste ljubitelj paradajza, paradajz sos je idealan način da iskoristite sezonu ove zdrave, sočne i preukusne namirnice. Recept koji danas delimo sa vama obiluje raznim sastojcima i aromama, koji laganim krčakanjem stvaraju slojeve ukusa kojima je nemoguće odoleti.

U osnovi, ovaj domaći paradajz sos pravi se od svežeg paradajza, polako kuvanog sa crnim i belim lukom, zelenom paprikom, bosiljkom i crvenim vinom dok ne postane bogat i ukusan, a detaljan recept i važne napomene pogledajte u nastavku.

Paradajz sos

Sastojci:

  • 10 zrelih paradajza
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 male šargarepe, seckane
  • 1 luk, seckani
  • 1 mala zelena paprika, seckana
  • 4 čena belog luka, mlevenog
  • ¼ šolje burgundskog vina
  • ¼ šolje seckanog svežeg bosiljka
  • ¼ kašičice italijanskih začina
  • 2 stabljike celera
  • 1 lovorov list
  • 2 kašike paradajz paste

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrejte vodu do ključanja.
  2. Pripremite veliku posudu sa ledenom vodom.
  3. U kipuću vodu uronite cele paradajze dok koža ne počne da se ljušti, oko 1 minut.
  4. Uklonite šupljikavom kašikom i stavite u posudu sa ledenom vodom, pa ostavite da se hladi.
  5. Uklonite kožu i semenke i iseckajte 8 paradajza.
  6. Izblendajte ih tako da postanu glatka smesa. Preostala 2 paradajza iseckajte i ostavite sa strane.
  7. Zagrejte puter i ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, luk, papriku i beli luk, pa kuvajte mešajući dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
  8. Sipajte pasirani paradajz, pa umešajte seckani paradajz, vino, bosiljak i italijanski začin. Stavite stabljike celera i lovorov list u šerpu i prokuvajte. Smanjite temperaturu na nisko, poklopite i krčkajte još oko 2 sata.
  9. Nakon toga, izvadite celer i lovorov list i poslužite po želji uz testeninu, kao preliv za picu ili neko drugo (italijansko) jelo po svom ukusu. Prijatno!

Bonus saveti uz recept za paradajz sos

Kako biste lakše uklonili kožu sa kuvanog paradajza, oštrim nožem na dnu napravite rez u obliku x-a pre nego što ga uronite u kipuću vodu. Nakon što se ohladi, trebalo bi da koža lako sklizne.

Za bolju teksturu sosa dobro bi bilo da ne izblendate sve paradajze, već da nekoliko sitno iseckate, pa naknadno dodate kako bi se fino osetili u jelu.

Kada dinstate povrće, pazite da bude fino mekano, jer želite da se topi u ustima.

Pošto se ovaj recept često koristi kao osnova za druge recepte, preporuka je da ga ne začinjavate u startu, već da probate pre serviranja i dodate začine po ukusu.

Kako čuvati paradajz sos

Pustite da se paradajz sos potpuno ohladi pre skladištenja. Čuvajte ga u plitkoj, hermetički zatvorenoj posudi četiri do pet dana u frižideru. Takođe, ostatak svežeg paradajz sosa možete zamrznuti u vrećama za skladištenje sa patentnim zatvaračem, položenim ravno u zamrzivač sa istisnutim viškom vazduha. Da biste lakše izvadili i zagrejali pojedinačne porcije, možete da zamrznete sos u posudama za led. Ovaj paradajz sos možete čuvati u zamrzivaču do šest meseci.

Izvor: Allrecipes

Oznake:

italijanska kuhinjaparadajz sospasta

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

makalo
Prethodni

Makalo, recept za tradicionalni makedonski umak koji osvežava, a ne goji

sirup od aronije
Sledeći

Sirup od aronije, recept za osveženje puno antioksidanata, vitamina i minerala

Sledeći
sirup od aronije
21.08.2024.

Sirup od aronije, recept za osveženje puno antioksidanata, vitamina i minerala

Prethodni
20.08.2024.

Makalo, recept za tradicionalni makedonski umak koji osvežava, a ne goji

makalo

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖