Paradajz sos, recept za najbolju teksturu i aromu
Ukoliko ste ljubitelj paradajza, paradajz sos je idealan način da iskoristite sezonu ove zdrave, sočne i preukusne namirnice. Recept koji danas delimo sa vama obiluje raznim sastojcima i aromama, koji laganim krčakanjem stvaraju slojeve ukusa kojima je nemoguće odoleti.
U osnovi, ovaj domaći paradajz sos pravi se od svežeg paradajza, polako kuvanog sa crnim i belim lukom, zelenom paprikom, bosiljkom i crvenim vinom dok ne postane bogat i ukusan, a detaljan recept i važne napomene pogledajte u nastavku.
Paradajz sos
Sastojci:
- 10 zrelih paradajza
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 male šargarepe, seckane
- 1 luk, seckani
- 1 mala zelena paprika, seckana
- 4 čena belog luka, mlevenog
- ¼ šolje burgundskog vina
- ¼ šolje seckanog svežeg bosiljka
- ¼ kašičice italijanskih začina
- 2 stabljike celera
- 1 lovorov list
- 2 kašike paradajz paste
Priprema:
- U velikom loncu zagrejte vodu do ključanja.
- Pripremite veliku posudu sa ledenom vodom.
- U kipuću vodu uronite cele paradajze dok koža ne počne da se ljušti, oko 1 minut.
- Uklonite šupljikavom kašikom i stavite u posudu sa ledenom vodom, pa ostavite da se hladi.
- Uklonite kožu i semenke i iseckajte 8 paradajza.
- Izblendajte ih tako da postanu glatka smesa. Preostala 2 paradajza iseckajte i ostavite sa strane.
- Zagrejte puter i ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, luk, papriku i beli luk, pa kuvajte mešajući dok luk ne omekša, oko 5 minuta.
- Sipajte pasirani paradajz, pa umešajte seckani paradajz, vino, bosiljak i italijanski začin. Stavite stabljike celera i lovorov list u šerpu i prokuvajte. Smanjite temperaturu na nisko, poklopite i krčkajte još oko 2 sata.
- Nakon toga, izvadite celer i lovorov list i poslužite po želji uz testeninu, kao preliv za picu ili neko drugo (italijansko) jelo po svom ukusu. Prijatno!
Bonus saveti uz recept za paradajz sos
Kako biste lakše uklonili kožu sa kuvanog paradajza, oštrim nožem na dnu napravite rez u obliku x-a pre nego što ga uronite u kipuću vodu. Nakon što se ohladi, trebalo bi da koža lako sklizne.
Za bolju teksturu sosa dobro bi bilo da ne izblendate sve paradajze, već da nekoliko sitno iseckate, pa naknadno dodate kako bi se fino osetili u jelu.
Kada dinstate povrće, pazite da bude fino mekano, jer želite da se topi u ustima.
Pošto se ovaj recept često koristi kao osnova za druge recepte, preporuka je da ga ne začinjavate u startu, već da probate pre serviranja i dodate začine po ukusu.
Kako čuvati paradajz sos
Pustite da se paradajz sos potpuno ohladi pre skladištenja. Čuvajte ga u plitkoj, hermetički zatvorenoj posudi četiri do pet dana u frižideru. Takođe, ostatak svežeg paradajz sosa možete zamrznuti u vrećama za skladištenje sa patentnim zatvaračem, položenim ravno u zamrzivač sa istisnutim viškom vazduha. Da biste lakše izvadili i zagrejali pojedinačne porcije, možete da zamrznete sos u posudama za led. Ovaj paradajz sos možete čuvati u zamrzivaču do šest meseci.
Izvor: Allrecipes
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice