Pečeni jogurt: Možda zvuči čudno, ali ovo je savršen desert za kasno leto
Kada stignu poslednji topli dani u godini, važno je da još malo uživamo u bobičastom voću pre nego što mu sezona završi. A šta može biti bolje od ovih slatkih bobica nego lagani, osvežavajući desert?
Imamo savršen, jednostavan i prefin recept: bobičasto voće susreće pečeni jogurt.
Pečeni jogurt? Da, dobro ste pročitali – lagani mlečni proizvod se peče i pretvara u gurmanski desert bogat proteinima, koji podseća na čizkejk.
Ovaj pečeni jogurt je savršena kremasto-voćna kombinacija bogata proteinima, pa ga možete jesti „bez griže savesti“. Pravi je „comfort food“ koji iznenađuje i oduševljava, piše miss7.hr.
Sa samo nekoliko sastojaka, a bez brašna, možete napraviti letnji međuobrok ili lagani doručak koji ne samo da odlično prija, već je i zdrav i ne goji.
Sastojci:
- 500 g grčkog jogurta
- 6 jaja
- 85 g meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike jestivog skroba
- 150 g bobičastog voća (svežeg ili zamrznutog)
- malo maslaca ili ulja za podmazivanje posude
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C i namažite četvrtasti kalup za pečenje (otprilike 23 × 23 cm) s malo maslaca ili ulja.
- Pomešajte grčki jogurt sa jajima, medom, vanilom i skrobom, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i ravnomerno je rasporedite.
- Po potrebi očistite i operite bobičasto voće, pa ga pospite po smesi od jogurta.
- Stavite kalup u rernu i pecite 35–40 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatno-smeđi, a vrh se ne stegne. Blago podrhtavanje u sredini je u redu – smesa će se nastaviti stezati dok se hladi.
- Nakon pečenja, ostavite desert da se potpuno ohladi, a zatim ga isecite na devet komada.
- Pečeni jogurt možete jesti samostalno ili poslužiti sa dodatnim jogurtom i bobičastim voćem.
Savet: Ovaj desert od pečenog jogurta može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do pet dana.

A zašto na baš devet komada da se iseče?
Hahaha! I ja sam se to isto pitala