Pilav, recept za savršen prilog
Pilav se često priprema sa raznim vrstama povrća, što doprinosi većoj raznolikosti hranljivih sastojaka u obroku. Za pripremu se koristi malo masnoće, pa je ovo jelo zdravija opcija u poređenju sa mnogim drugim vrstama brze hrane i visokomasnih obroka.
Može da se prilagodi različitim dijetama i prehrambenim preferencijama, uključujući vegetarijansku, vegansku, gluten-free i druge.
Sastojci:
2 šolje dugačkog zrna pirinča
4 šolje supe ili vode
2 kašike maslaca ili ulja
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno seckana
1 crvena paprika, sitno seckana
1/2 šolje graška (može i smrznutog)
1/2 šolje kukuruza (može i smrznutog)
So i biber po ukusu
1/2 kašičice kima (opciono)
Uputstvo:
Prvo dobro isperite pirinač pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra. Ocedite pirinač i ostavite ga sa strane.
U šerpi ili dubljem tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednjoj vatri. Dodajte iseckani crni i beli luk i propržite ih dok ne postanu mekani i staklasti.
Dodajte šargarepu i papriku u šerpu i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Sada dodajte pirinač u šerpu i promešajte sve sastojke kako bi se pirinač obogatio aromama luka i povrća.
Nalijte supu ili vodu preko pirinča. Dodajte grašak i kukuruz. Po želji, dodajte so, biber i kumin začin.
Smanjite vatru na minimum, pokrijte šerpu i kuvajte pilav dok se pirinač skuva i upije svu tečnost. To će obično trajati oko 15-20 minuta, ali vreme kuvanja može varirati zavisno o vrsti pirinča. Proverite uputstva na pakovanju pirinča.
Kada je pilav gotov, skinite ga sa vatre i ostavite poklopljenog da odstoji nekoliko minuta.
Poslužite pilav topao kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće.
Ovaj pilav je ukusan i lagan obrok koji možete prilagoditi dodajući razno povrće po vašem izboru. Uživajte u pripremi i obroku!
No Comment! Be the first one.