Podvarak, recept sa sastojkom koji vas odmah vraća u detinjstvo
Podvarak je odlično zimsko jelo. Sprema se lako, vreme za pripremu je minimalno, a u jelu možete da uživate i dva dana.
Dobro, samo kuvanje traje nešto duže, računajte, da vam je potrebno bar dva sata.
Postoji nekoliko varijanti podvarka. Ako ne volite meso, možete da ga spremite klot i biće odličan dodatak pireu ili palenti. Ako volite meso, ali ne želite previše jako jelo u podvarak ubacite svežu piletinu ili junetinu. Ali, ako želite pravi podvarak, onaj bakin, koji je izuxzetno jak i kaloričan, ne počinjite pripremu ovog jela bez dobrog komada slanine, a možete i da dodate malo sušenog mesa.
I ne zaboravite tajni bakin sastojak, a to je mast. Podvarak spremljen na masti ima onaj starinski karakterističan ukus, koji danas samo možete da našete u nekim kafanama.
Dakle, idemo na recept.
Potrebno je:
Kiseli kupus
Glavica crnog luka
Biber u zrnu
Lovorov list
Aleva paprika
Meso po želji ili kobasice
Mast
Priprema:
Prvo propržite meso po želji (piletina, šnicle ili drugo meso) dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz tiganja i stavite ga u posudu.
Na masti propržite sitno iseckan crni luk. Dodajte kiseli kupus iseckan na tanke trakice u količini po želji i pržite oko pola sata. Važno je stalno mešate kako bi se sprečilo lepljenje za dno.
Nakon toga, dodajte oko pola kašike aleva paprike, biber u zrnu, nekoliko lovorovih listova, posolite po ukusu i sve dobro promešajte.
Dodajte slaninu i suvo meso, ili meso, ili samo kupus.
Prebacite smesu u posudu koja može da ide u rernu i pecite oko 2 sata dok kupus ne omekša. Posudu prekrijte folijom i nemojte mešati tokom pečenja.
Nakon dva sata podvarak je gotov i možete da ga poslužite uz palentu, pire krompir, testeninu. Birajte. Što je najbolje, odličan je i kada se podgreje.