Potrebna vam je jedna posuda i rerna: Ukusan kolač koji zahteva samo 10 minuta posla
Ukoliko ste ostali bez ideja za brze nedeljne kolače, ovaj sočni biskvit od jabuke osim što je ukusan, štedi posuđe i gotov je za veoma kratko vreme, piše gastro.24sata.hr.
Sve što vam je potrebno za pripremu ove brze torte sa jabukama jeste funkcionalna rerna, jedna činija, mikser, kalup za torte i dve slatke jabuke. Nakon brzog mešanja, rerni prepustite ostatak posla.
Sastojci:
- 120 g glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 120 g putera
- 150 g šećera
- 2 veća jaja
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 3 kašike ruma
- 2 slatke jabuke
Priprema:
Operite i oljuštite jabuke, zatim je iseckajte na kockice. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup za tortu, prečnika 24 cm, premažite puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Omekšali puter izmiksajte sa šećerom u penastu smesu, zatim dodajte jedno po jedno jaje. Sipajte ekstrat vanile u rum, pa dobro promešajte.
U pripremljenu smesu pospite suve sastojke, brašno, prašak za pecivo i so, zatim sve zajedno izmešajte drvenom kašikom i na kraju dodajte i jabuke. Testo prespite u pripremljeni kalup, zagladite ga i odozgo premažite sa malo šećera, recimo punom kašikom.
Pecite kolač oko 40 minuta, zatim čačkalicom proverite da li je kolač pečen. Ostavite da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa. Ohlađen kolač možete posuti šećerom u prahu ili sa malo cimeta, u zavisnosti od ukusa.
Iako je kolač sam po sebi izuzetno sočan, šlag ili kugla sladoleda ne mogu mu naškoditi.