• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Preko 2.000 godina star recept za pastu: Izmislili su ga Etrurci, a mi u njemu uživamo i dan danas
foto: Shutterstock/simona flamigni

Preko 2.000 godina star recept za pastu: Izmislili su ga Etrurci, a mi u njemu uživamo i dan danas

Ivana Milošević
27.08.2025. 2 min Recepti

Jela sa testeninom iliti pastu vole (gotovo) svi, a raznovrsnost i nepresušan izvor recepata oduševljavaju iz dana u dan.

Tako se desilo i sa ovim više od 2000 godina starim receptom za testaroli, posebnu vrstu testenine. Sastojci ove paste, tj. testenine, neodoljivo podsećaju na naše mlince (što ćete videti kasnije u receptu), a priprema je slična – jedina razlika je što se testo kod testaroli testenine ne prži ili peče jako kao kod mlinaca, već je sličnije palačinki, piše Miss7.

Inače, testaroli se smatra jednom od najstarijih poznatih vrsta testenine, koja potiče još iz etrurskog doba, pre više od 2.000 godina. Uprkos toj dugoj istoriji, ovo jelo je opstalo do danas u delovima Italije, naročito u Toskani i Liguriji, gde se i dalje tradicionalno priprema. Kombinacija jednostavnih sastojaka čini testaroli pravim klasikom, koji spaja drevnu kulinarsku kulturu sa modernim uživanjem u hrani.

View this post on Instagram

A post shared by History on a Plate (@historyontheplate)

Ljubitelji testenine pre više od 2.500 godina: ko su bili Etrurci?

Etrurci su bili drevni narod koji je živeo u centralnoj Italiji pre otprilike 2.500 godina, prvenstveno u regiji koja danas obuhvata Toskanu, Umbriju i Lacio. Bili su poznati po urbanističkom planiranju, pismenosti i bogatoj kulturi koja je obuhvatala umetnost, religiju i zanate. Etrurci su imali dubok uticaj na ranu rimsku civilizaciju – od arhitekture do verskih običaja – i postavili su temelje za dalji razvoj u kasnijem Rimskom carstvu.

Preko 2.000 godina star recept za pastu: Izmislili su ga Etrurci, a mi u njemu uživamo i dan danas
foto: Shutterstock/simona flamigni

Recept star preko 2000 godina: Testaroli, klasična testenina iz antike

Sastojci:

Za testo:

200 g pšeničnog brašna

300 ml vode

1 kašičica soli

Za pesto:

1 veza svežeg bosiljka

1 veza sveže rukole

100 g grubo naribanog parmezana

dosta ekstra devičanskog maslinovog ulja

šaka oraha

so i biber po ukusu

Priprema:

Pomešajte brašno sa vodom i solju da dobijete glatko, tanko testo.

Lagano nauljite tiganj sa nelepljivim dnom i zagrejte. Sipajte tanki sloj testa i pecite dok ne porumeni s obe strane, slično palačinki.

Ispečeno testo narežite na veće komade i kratko blanširajte u ključaloj vodi, zatim ocedite.

Za pesto, pomešajte bosiljak i rukolu sa parmezanom, maslinovim uljem, orasima, solju i biberom u avanu ili blenderu dok ne postane glatko.

Pomešajte blanširano testo sa pestom i odmah poslužite.

Oznake:

najstarija pastapesto sostestaroli

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Kad čujete od čega se zapravo prave pileći nuggetsi, nećete ih više gledati istim očima
Prethodni

Kad čujete od čega se zapravo prave pileći nuggetsi, nećete ih više gledati istim očima

Savršeni domaći pomfrit koji izgleda kao iz restorana
Sledeći

Savršeni domaći pomfrit koji izgleda kao iz restorana

Sledeći
Savršeni domaći pomfrit koji izgleda kao iz restorana
28.08.2025.

Savršeni domaći pomfrit koji izgleda kao iz restorana

Prethodni
26.08.2025.

Kad čujete od čega se zapravo prave pileći nuggetsi, nećete ih više gledati istim očima

Kad čujete od čega se zapravo prave pileći nuggetsi, nećete ih više gledati istim očima

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Rade
    Da li prepoznajete dečka u crvenoj majici?
    CityMagazine
    serije
    Ovo je lista najboljih serija 2025. godine čoveka koji ne gleda više serije: Da li ste i vi voleli ova ostvarenja?
    CityMagazine
    STRANGER THINGS
    Stranger Things pred finale otkriva da Upside Down nije ono što mislimo: Upozorenje, tekst sadrži spojlere
    CityMagazine
    vruć vetar
    “Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
    CityMagazine
    "Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    “Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖