• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?
Prženice, foto: Ivan Spasic / Alamy / Profimedia

Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?

CityMagazine
31.10.2025. 2 min Recepti

Prženice su jedno od onih jela koja podsećaju na detinjstvo i miris doma.

Mekani, zlatno-smeđi hleb, bogat ukusom u svakom delu Srbije ima svoje ime. U Banatu ih zovu kvašenice, jer prženica je samo prepečen hleb, u Bačkoj su moče, zovu ih još i bundaš kenjer, pohovani hleb, pofezne…

I koliko imaju imena imaju i recepata.

I svaki je pravi.

Neki u smesu stavljaju mleko, a neko vodu.

Ko greši?

Ovo je najomiljeniji doručak svih nas, ali u svakom kraju Srbije ima drugo ime

Recept za klasične prženice (za 2 osobe):

4 kriške hleba (najbolje starijeg ili tost hleba)

2 jaja

100 ml mleka (ili vode, zavisi šta volite)

prstohvat soli

malo šećera po želji

maslac ili ulje za prženje

Priprema:

Umutite jaja sa mlekom (ili vodom), dodajte so i šećer.

Umočite kriške hleba u smesu – neka upiju dovoljno, ali da ne budu previše mokre.

Zagrejte tiganj sa malo maslaca ili ulja i pržite hleb dok ne dobije zlatno-smeđu boju sa obe strane.

Poslužite toplo, sami ili sa omiljenim dodacima – medom, džemom, nutelom ili svežim voćem.

Voda ili mleko? Evo razlike:

Mleko – prženice su mekše i kremastije, bogatijeg ukusa, sa lepom karamelizovanom bojom.

Voda – prženice su laganije, vazdušastije i neutralnijeg ukusa, naglašavaju samu teksturu hleba.

Mnoge domaćice i kulinarski stručnjaci imaju svoje male tajne: neki čak kombinuju mleko i vodu da dobiju i kremastost i laganu teksturu.

Prženice nisu samo jednostavan doručak – to je jelo koje je hranilo generacije, simbol domaće kuhinje i mesta gde su se porodični razgovori najlepše vodili.

Polemika za vas: Kako vi pravite prženice – sa mlekom ili vodom? Da li dodajete ulje u smesu, ili samo na tiganj?

Pišite nam u komentarima i podelite svoj recept! Da ne pitamo da li prženice jedete u slatkoj varijanti?

Oznake:

prženice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

beograd
Prethodni

Ovako izgleda kafanska kuhinja na moderan način u Beogradu: Probali smo hranu u restoranu o kom svi pričaju

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan
Sledeći

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

Sledeći
Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan
03.11.2025.

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

Prethodni
30.10.2025.

Ovako izgleda kafanska kuhinja na moderan način u Beogradu: Probali smo hranu u restoranu o kom svi pričaju

beograd

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖