Prženice: Da li ih pravite sa vodom ili mlekom?
Prženice su jedno od onih jela koja podsećaju na detinjstvo i miris doma.
Mekani, zlatno-smeđi hleb, bogat ukusom u svakom delu Srbije ima svoje ime. U Banatu ih zovu kvašenice, jer prženica je samo prepečen hleb, u Bačkoj su moče, zovu ih još i bundaš kenjer, pohovani hleb, pofezne…
I koliko imaju imena imaju i recepata.
I svaki je pravi.
Neki u smesu stavljaju mleko, a neko vodu.
Ko greši?
Recept za klasične prženice (za 2 osobe):
4 kriške hleba (najbolje starijeg ili tost hleba)
2 jaja
100 ml mleka (ili vode, zavisi šta volite)
prstohvat soli
malo šećera po želji
maslac ili ulje za prženje
Priprema:
Umutite jaja sa mlekom (ili vodom), dodajte so i šećer.
Umočite kriške hleba u smesu – neka upiju dovoljno, ali da ne budu previše mokre.
Zagrejte tiganj sa malo maslaca ili ulja i pržite hleb dok ne dobije zlatno-smeđu boju sa obe strane.
Poslužite toplo, sami ili sa omiljenim dodacima – medom, džemom, nutelom ili svežim voćem.
Voda ili mleko? Evo razlike:
Mleko – prženice su mekše i kremastije, bogatijeg ukusa, sa lepom karamelizovanom bojom.
Voda – prženice su laganije, vazdušastije i neutralnijeg ukusa, naglašavaju samu teksturu hleba.
Mnoge domaćice i kulinarski stručnjaci imaju svoje male tajne: neki čak kombinuju mleko i vodu da dobiju i kremastost i laganu teksturu.
Prženice nisu samo jednostavan doručak – to je jelo koje je hranilo generacije, simbol domaće kuhinje i mesta gde su se porodični razgovori najlepše vodili.
Polemika za vas: Kako vi pravite prženice – sa mlekom ili vodom? Da li dodajete ulje u smesu, ili samo na tiganj?
Pišite nam u komentarima i podelite svoj recept! Da ne pitamo da li prženice jedete u slatkoj varijanti?

Trenutno nema komentara! Budite prvi