Prženice kao iz detinjstva – hrskave, mirisne i bez suvišnog ulja
Iako na prvi pogled deluju kao jedno od najjednostavnijih jela na svetu, prženice ipak imaju svoje male tajne.
Uz pravi hleb, dobar izbor ulja i nekoliko trikova, mogu postati savršeno hrskav doručak koji ne pliva u masnoći.
Sastojci:
4 jaja8 kriški starijeg hleba (najbolji je beli ili polubeli hleb star 1–2 dana)100 ml mlekaprstohvat soliprstohvat šećera (po želji)ulje za prženje (najbolje rafinisano suncokretovo ili biljno ulje neutralnog ukusa)
Priprema:
Priprema smese U dubljoj činiji umutiti jaja sa mlekom, dodati prstohvat soli, a po ukusu i malo šećera ako se prženice prave kao slatka varijanta. Mešati dok se smesa potpuno ne ujednači.Izbor i priprema hleba Najbolje je koristiti hleb star dan–dva jer bolje upija smesu i ne raspada se. Kriške treba da budu debljine oko 1,5 cm. Po želji, može se koristiti i tost hleb, ali onda treba kraće vreme namakanja.Umočiti, ali ne natopiti Svaku krišku hleba pažljivo umočiti u smesu, ali ne predugo – dovoljno je par sekundi sa svake strane. Ako se previše natopi, prženice će biti gnjecave i upiti previše ulja tokom prženja.Prženje – ključni deo U tiganju zagrejati ulje – treba da bude vrelo, ali ne da dimi. Idealno je sipati tek toliko da prekrije dno tiganja. Prženice se prže na srednje jakoj vatri 2–3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ako je ulje previše hladno, upiće masnoću; ako je previše vrelo, spolja će zagoreti a unutra ostati sirove.Ocediti višak ulja Nakon prženja, prženice odmah izvaditi na tanjir obložen papirnim ubrusima – ovo je važan korak jer će ubrus upiti višak masnoće i ostaviće hleb hrskavim.
Dodatni saveti:
Za još hrskaviju teksturu, može se u smesu dodati kašičica gustina ili malo mineralne vode.Umesto običnog ulja, može se koristiti i ghee ili mešavina ulja i putera za bogatiji ukus.Za slatku verziju – prženice se mogu posuti cimetom i šećerom u prahu ili služiti uz džem, med ili voće.Za slanu varijantu – odličan dodatak su pavlaka, sir ili jogurt.

Trenutno nema komentara! Budite prvi