Recept dana: Junetina tako meka da se raspada kada je dodirnete viljuškom
I tvrđi komadi mesa, poput junećeg vrata, mogu postati meki i sočni ako im posvetite malo više vremena i strpljenja. Donosimo vam recept za mekanu junetinu koja se prvo kratko zapeče, a zatim lagano krčka u rerni dok potpuno ne omekša.
Ovako pripremljeno meso je toliko mekano da se može jesti i bez priloga, ali odlično ide i uz pire krompir, kuvanu pirinaču, u sendviču ili zamotano u tortilju, piše Pun kufer.
Potrebni sastojci:
1 kg junećeg vrata
500 ml mesnog bujona (supe)
75 ml balzamiko sirćeta
30 ml meda
5–6 čenova belog luka
1 glavica crnog luka
1 kašika senfa
1 kašika Worcestershire sosa
1–2 lovorova lista
1–2 grančice ruzmarina ili timijana
Biljno ulje po izboru
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikom tiganju zagrejte malo ulja, pa zapecite komad mesa sa svih strana (oko 4 minuta po strani) dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Prethodno ga začinite solju i biberom.U međuvremenu, u šerpici ili u mikrotalasnoj zagrejte mešavinu mesnog bujona, balzamiko sirćeta, meda, senfa, Worcestershire sosa i sitno seckanog belog luka.U dublju vatrostalnu posudu stavite kolutove crnog luka i začinsko bilje kao podlogu, preko toga stavite meso, pa sve prelijte pripremljenim toplim sosom. Pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem.Stavite u rernu zagrejanu na 160°C i pecite oko 2 i po sata, dok meso ne postane toliko mekano da se može seći viljuškom.Poslužite uz krompir, salatu ili prilog po izboru. Prijatno!

Trenutno nema komentara! Budite prvi